Οι «επιταγές» της τρόικας που θα περιληφθούν στο λεγόμενο «νέο μνημόνιο», το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται το προσεχές φθινόπωρο, είναι οι εξής:

«Μαχαίρι» σε δαπάνες νοσοκομείων και ΟΤΑ
Αμεσος έλεγχος των προμηθειών και πάταξη της διαφθοράς στα νοσοκομεία και πλήρης καταγραφή των δαπανών δήμων και περιφερειών. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά λεπτομερής καταγραφή δαπανών της γενικής κυβέρνησης με στοιχεία για ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία. Να «ανοίξουν» όλα τα επαγγέλματα
Η τρόικα ζητεί να ανοίξουν εντός του έτους τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή, για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ανοιγμα τώρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Ζήτησε πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση απαντά αρνητικά και ετοιμάζει αντιπρόταση.

Ενιαίο σύστημα πληρωμών στο Δημόσιο
Στόχος να γνωρίζει το κράτος ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των υπαλλήλων που μισθοδοτούνται.

Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων
Κίνδυνος νέας μείωσης μισθού για τους εργαζομένους από την αλλαγή του καθεστώτος των επιδομάτων.

Αναδιάρθρωση-εξπρές για τον ΟΣΕ
Οι ελεγκτές ζητούν απολύσεις αντί για μετατάξεις. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης και πλάνο για μετατάξεις και όχι απολύσεις υπαλλήλων στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τομές στις αστικές συγκοινωνίες, αύξηση εισιτηρίων
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως το τέλος του έτους σχέδιο μεταρρύθμισης των συγκοινωνιών με στόχο τη δραστική περικοπή τους κόστους.

Βελτίωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Συνδέεται με την υστέρηση στα έσοδα σε σύγκριση με τα έξοδα. Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αναδόμηση του φορολογικού συστήματος.

Απελευθέρωση υπηρεσιών, άμεση εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ
Κάθε πάροχος υπηρεσιών από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορεί να ολοκληρώνει στην Ελλάδα τις διαδικασίες σχετικά με την έκδοση άδειας παροχής υπηρεσιών.