Τέσσερις χαμένες ευκαιρίες να αποδείξει τις σχέσεις ποινικών και αντιεξουσιαστών εντοπίζοντας ύποπτες μεταφορές οπλισμού με παραλήπτη ένοπλες ομάδες όπως η «Σέχτα Επαναστατών» μετρά την τελευταία διετία η ΕΛ.ΑΣ. Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επί μεγάλο διάστημα, πριν από τα τελευταία χτυπήματα, έφθαναν τακτικά πληροφορίες γι΄ αυτές τις διασυνδέσεις και τις ύποπτες συναλλαγές.
Ομως σφάλματα και ασυνέχειες στις παρακολουθήσεις και σε άλλες ενέργειες της Αστυνομίας ακύρωσαν τις ευκαιρίες. Οι έρευνες, όπως ομολογούν σήμερα αξιωματικοί, σε καίριες φάσεις παρεμποδίστη- καν ακόμη και από παράγοντες των φυλακών, οι οποίοι είτε απέκρυπταν πληροφορίες είτε ειδοποιούσαν κρατουμένους να προσέχουν, γιατί βρίσκονται υπό παρακολούθηση!
Από τα τέλη του 2008 κυκλοφορούν στη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πληροφορίες για τις στενές σχέσεις τουλάχιστον δέκα ποινικών, που βρίσκονται σήμερα άλλοι εντός και άλλοι εκτός φυλακών, με τρία ή τέσσερα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό τους οργανώθηκαν παρακολουθήσεις σε συνδυασμό με τη συλλογή πληροφοριών μέσα από τις φυλακές, αλλά και μέσω παγιδεύσεων τηλεφώνων με το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ.
Η πρώτη ευκαιρία ήρθε τον Μάρτιο του 2009. Δύο αντιεξουσιαστές, ηλικίας 35-40 ετών, είχαν πάει τότε- όπως έλεγε η πληροφορίαστην Κρήτη με στόχο να πάρουν και να μεταφέρουν όπλα στην Αθήνα για λογαριασμό ποινικών και υπόπτων για συμμετοχή σε οργανώσεις «επαναστατικής βίας». Ο ένας θα μετέβαινε σε χωριό των Χανίων και ο άλλος του Ρεθύμνου, όπου σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είχαν «ύποπτες συναλλαγές».
Ωστόσο για τις επαφές και τις διασυνδέσεις του πρώτου δεν συγκεντρώθηκε κανένα στοιχείο. Ο δεύτερος «χάθηκε» στο λιμάνι του Πειραιά. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής τον περίμεναν να αποβιβαστεί από το πλοίο με το οποίο επέστρεφε από την Κρήτη προκειμένου να τον ακολουθήσουν για να διαπιστώσουν πού θα παρέδιδε τα όπλα τα οποία φέρεται να μετέφερε από το νησί. Αλλά οι αστυνομικοί δεν συνεννοήθηκαν σωστά και ο ύποπτος εξαφανίστηκε.
Εναν μήνα αργότερα χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία. Επρόκειτο για το αποτυχημένο μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στο Αλεποχώρι για τη σύλληψη των καταζητούμενων, τότε, ποινικών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι (ο Παλαιοκώστας διαφεύγει ως σήμερα, αλλά ο Ριζάι συνελήφθη τελικά τον Φεβρουάριο του 2010 στον Μαραθώνα, ύστερα πάλι από πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και δεδομένα του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ).
Στο Αλεποχώρι η πληροφορία έλεγε ότι γινόταν αλισβερίσι όπλων μεταξύ του Βασίλη Παλαιοκώστα και αντιεξουσιαστών και μάλιστα καταστρώνονταν σχέδια για κοινές επιχειρησιακές δράσεις!
Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε ήδη συνεργαστεί με δύο αντιεξουσιαστές στην απαγωγή του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Μυλωνά, το καλοκαίρι του 2008. Επίσης ένα από τα ΙΧ που είχε κλέψει ο δραπέτης βρέθηκε τελικά στην κατοχή μελών του «Επαναστατικού Αγώνα».
Το φιάσκο στο Αλεποχώρι άφησε άθικτο και τον δίαυλο ανταλλαγής οπλισμού μεταξύ ποινικών και αντιεξουσιαστών, που ουσιαστικά έχουν επιβεβαιώσει και οι ίδιοι οι τρομοκράτες στην τελευταία προκήρυξη της «Σέχτας Επαναστατών» για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Το τελευταίο λάθος της Αστυνομίας έγινε τον Νοέμβριο του 2009 κατά την παρακολούθηση και τη σύλληψη ενός 42χρονου ποινικού, που θεωρείται ότι είχε επίσης παίξει ρόλο στην παράδοση όπλων σε ένοπλες ομάδες. Ο 42χρονος κακοποιός είχε γνωριστεί στις φυλακές με έναν αντιεξουσιαστή, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ληστείες.
Στην επιχείρηση σύλληψης και καταδίωξής του έγινε σωρεία λαθών, ο καταδιωκόμενος κακοποιός λέγεται ότι πρόλαβε να ξεφορτωθεί μέρος του οπλισμού του, που δεν βρέθηκε ποτέ, η έρευνα έληξε άδοξα και η Αστυνομία απέτυχε να επιβεβαιώσει αν όντως είχε στα χέρια της έναν αφανή συνεργάτη της νέας γενιάς τρομοκρατών.