ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Εμπιστοσύνη και επενδύσεις

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Για πολλούς αναλυτές αυτό σημαίνει ότι «η πίστη στην οικονομική ανάκαμψη λείπει». Ωστόσο για τους επενδυτές στα χρηματιστήρια θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ καλό νέο. Η Νed Davis Research συνέκρινε τον δείκτη Dow Jones με τον δείκτη εμπιστοσύνης. Οταν ο τελευταίος ήταν υψηλά τότε ο Dow κέρδισε κατά μέσον όρο μόνο 0,2% στους επόμενους 12 μήνες. Οταν η εμπιστοσύνη ήταν μέτρια ο δείκτης κέρδισε 5,9%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Για πολλούς αναλυτές αυτό σημαίνει ότι «η πίστη στην οικονομική ανάκαμψη λείπει».

Ωστόσο για τους επενδυτές στα χρηματιστήρια θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ καλό νέο. Η Νed Davis Research συνέκρινε τον δείκτη Dow Jones με τον δείκτη εμπιστοσύνης. Οταν ο τελευταίος ήταν υψηλά τότε ο Dow κέρδισε κατά μέσον όρο μόνο 0,2% στους επόμενους 12 μήνες. Οταν η εμπιστοσύνη ήταν μέτρια ο δείκτης κέρδισε 5,9%. Αλλά εκεί που κέρδισε το περισσότερο, κάπου 13,1%, ήταν όταν η εμπιστοσύνη ήταν πολύ χαμηλή.

Γιατί άραγε η καταναλωτική εμπιστοσύνη να αποτελεί αντένδειξη για τα χρηματιστήρια; Οταν η εμπιστοσύνη είναι χαμηλά τότε πολλοί άνθρωποι έχουν αποσυρθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά είτε από φόβο ή και απλώς από έλλειψη κεφαλαίων. Αυτά τα ποσά που μένουν εκτός αποτελούν δυνητικά καύσιμο για ράλι. Αντίθετα, όταν η εμπιστοσύνη είναι υψηλή τότε πολλοί επενδυτές έχουν ήδη δεσμεύσει μεγάλα κεφάλαια στα χρηματιστήρια και λίγα έχουν μείνει για να τροφοδοτήσουν ανόδους.

Η ιστορική εμπειρία επίσης δείχνει ότι τα χρηματιστήρια απέδωσαν αρκετά καλά έπειτα από μια απότομη πτώση της εμπιστοσύνης. Η Νed Davies μελέτησε 14 περιπτώσεις στα τελευταία 31 χρόνια στις οποίες ο δείκτης εμπιστοσύνης έπεσε κατά τουλάχιστον 9,8 μονάδες σε έναν μήνα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι 12 μήνες μετά από ένα τέτοιο γεγονός ο δείκτης S&Ρ 500 αυξήθηκε στις 11 από τις 14 περιπτώσεις και η αύξηση ήταν κατά μέσον όρο 8,7% (εκτός μερισμάτων).

Επίσης διδακτικές είναι και οι ακραίες τιμές του δείκτη εμπιστοσύνης. Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2000, δύο μόλις μήνες μετά την έκρηξη της «φούσκας» του Ιnternet. Από τότε ο δείκτης S&Ρ 500 έχασε 12% (μαζί με τα μερίσματα). Αντίθετα, το χαμηλότερο επίπεδο καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2009. Δηλαδή μόλις λίγες ημέρες προτού τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ αρχίσουν ένα εντυπωσιακό ράλι με 50% αύξηση σε ένα εξάμηνο.

Εάν το επόμενο 12μηνο δώσει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές, οι απλοϊκοί μπορεί να εντυπωσιαστούν- αλλά θα είναι λογικό. Εάν οι καταναλωτές βλέπουν την ανεργία να μειώνεται και τους μισθούς να αυξάνουν, η απληστία θα αντικαταστήσει τον φόβο. Προς το παρόν όμως οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk