Και από Αύγουστο… μίνι ράλι

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη ο Αύγουστος, καθώς οι αγορές συνέχισαν την ανοδική πορεία τους στον απόηχο των υψηλών επιδόσεων του Ιουλίου. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ωθήθηκαν σε νέα υψηλά τριμήνου από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα ιδιαίτερα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ΗSΒC και η ΒΝΡ Ρaribas ανακοίνωσαν ισχυρή κερδοφορία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έδωσαν το έναυσμα για την ανοδική δυναμική που καταγράφηκε εκτός από την Ευρώπη και στην αμερικανική αγορά.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη ο Αύγουστος, καθώς οι αγορές συνέχισαν την ανοδική πορεία τους στον απόηχο των υψηλών επιδόσεων του Ιουλίου.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ωθήθηκαν σε νέα υψηλά τριμήνου από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα ιδιαίτερα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ΗSΒC και η ΒΝΡ Ρaribas ανακοίνωσαν ισχυρή κερδοφορία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έδωσαν το έναυσμα για την ανοδική δυναμική που καταγράφηκε εκτός από την Ευρώπη και στην αμερικανική αγορά.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 3,85% επωφελούμενο από τις ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Την αγοραστική διάθεση τόνωσε ακόμη περισσότερο η προσδοκία υλοποίησης των φημολογούμενων τραπεζικών deals. Παράλληλα οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις τονώνουν την αγοραστική διάθεση και οι επενδυτές επισπεύδουν τις κινήσεις τους ώστε να είναι εγκαίρως τοποθετημένοι στην εγχώρια αγορά. Αλλωστε η αντιμετώπιση της κρίσης και η έξοδος από αυτήν υπαγορεύουν τον σχηματισμό ισχυρότερων ομίλων, αλλά και το πέρασμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία δραστηριοτήτων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η διάθεση των επενδυτών να προεξοφλήσουν τις επικείμενες εξελίξεις.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου ξεκίνησε σε κλίμα ευφορίας και ο γενικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά κέρδη 3,85%, στις 1.746,72 μονάδες.

Στην άνοδο της αγοράς πρωταγωνίστησαν και πάλι οι τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων υπεραπέδωσε με άνοδο 7,22%, ωθώντας κατά 4,85% υψηλότερα τον δείκτη FΤSΕ 20.

Στην Ευρώπη οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν με κέρδη υψηλότερα του 2,5%, δίνοντας την εικόνα ενός μίνι ράλι με αφετηρία την ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, ύστερα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Αναλυτικά, στη Γερμανία ο δείκτης DΑΧ της Φραγκφούρτης έκλεισε με άνοδο 2,34%, σε ποσοστό 2,65% ενισχύθηκε ο δείκτης FΤSΕ 100 στο Λονδίνο, ενώ με κέρδη 2,99% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης CΑC στο Παρίσι.

Τα οικονομικά αποτέλεσμα εισηγμένων εταιρειών επέδρασαν θετικά και στη Γουόλ Στριτ, η οποία πήρε τη σκυτάλη της ανόδου από την Ευρώπη αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι για μετριότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εστιάζοντας στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες και τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Περίπου δυόμισι ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη οι τρεις αντιπροσωπευτικοί δείκτες εμφάνιζαν αξιόλογα κέρδη, καθώς ο Dow Jones ενισχυόταν σε ποσοστό 1,62%, ενώ υψηλότερα κατά 1,84% και 1,55% κινούνταν αντίστοιχα οι δείκτες S&Ρ 500 και Νasdaq.

Για την εγχώρια αγορά η ανοδική τάση είναι αδιάλειπτη από τις αρχές Ιουλίου, όταν ο γενικός δείκτης αντέδρασε για δεύτερη φορά από την περιοχή των 1.450 μονάδων. Η υπεραπόδοση του Ιουλίου σε ποσοστό 17,27% για τον γενικό δείκτη περιόρισε τις απώλειές του από την αρχή του έτους σε 23,41%. Ο συνδυασμός ευνοϊκών συνθηκών (χαμηλές αποτιμήσεις και σημαντικά deals εν όψει) αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές, όπως προκύπτει και από την ενίσχυση των κεφαλαίων που εισρέουν στην αγορά και την αύξηση του τζίρου στα 133,1 εκατ. ευρώ. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 176 ανοδικές μετοχές, 28 καθοδικές και 80 αμετάβλητες μετοχές.

Ωστόσο αναλυτές της αγοράς δεν αποκλείουν την εκδήλωση διορθωτικής τάσης, καθώς η συνεχής ανοδική πορεία υπαγορεύει την κατοχύρωση μέρους των πρόσφατων κερδών, εφόσον υπάρξει ανάλογη τάση και στις διεθνείς αγορές. Αν όμως διατηρηθεί το θετικό κλίμα τόσο στη σημερινή όσο και στην αυριανή συνεδρίαση, η συνέχεια θα κριθεί από την ισχύ ή όχι των σεναρίων που αφορούν την αναδιάταξη δυνάμεων στις τράπεζες και εξετάζονται τώρα από τους ενδιαφερομένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk