Μία τελευταία συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και της εκταμίευσης στις 13 Σεπτεμβρίου της δεύτερης δόσης, ύψους 9 δις. ευρώ, του δανείου.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα χρειαστεί να συνυπογράψει το πόρισμα της τρόικας, καθώς δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, αλλά για επικαιροποίηση και εξειδίκευση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, μια δέσμευση αφορούσε την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και τώρα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί «ποια επαγγέλματα είναι αυτά» και «πώς θα ανοίξουν» (η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απελευθέρωση του συνόλου των επαγγελμάτων αυτών με νομοσχέδιο – σκούπα έως το τέλος του έτους).

Επίσης, καθώς ψηφίστηκε ο νόμος για τον «Καλλικράτη», πρέπει να εξειδικευθεί το πώς θα εφαρμοστεί, όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ουσιαστικά στο σύνολο του κρατικού τομέα, καθώς, και το ποιες αποκρατικοποιήσεις (π.χ. τραπεζικός τομέας) και το πώς θα υλοποιηθούν. Από τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, της ηγεσίας του υπουργείου με τους αξιωματούχους της τρόικας, προκύπτει ότι η πορεία υλοποίησης
των δεσμεύσεων του μνημονίου κρίνεται θετική και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θεωρείται δεδομένη.

Στην έκθεση προόδου, όμως, που συνέταξε η τρόικα, παραμένουν οι συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ) και ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της
γενικής σύστασης, που είχε διατυπωθεί το Μάιο.

Παράλληλα, οι ελεγκτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η εγγραφή στον προϋπολογισμό των δανείων που έχουν λάβει με εγγύηση του Δημοσίου, αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5,5 μονάδες του ΑΕΠ. Για το συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση προχωρά στην τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στο σύνολο των νοσοκομείων.

Τα μέλη της τρόικας εκτιμούν, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών -ιδιαίτερα των ελλειμματικών- ενώ αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας, ή εάν συνεχίζει να «καρκινοβατεί» η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.

Προβληματισμός διατυπώνεται, τέλος, και για την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, με την τρόικα, πάντως, να δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκαμψη το β΄εξάμηνο με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. αύξηση ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων) και να συστήνει τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων ανά κατηγορία επαγγελματιών.