Την εκτίμηση ότι από τον Σεπτέμβριο η ρευστότητα στην αγορά θα αυξηθεί σημαντικά εξέφρασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Ανέφερε, δε, ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει φθάσει στο 8,5%, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αγγίξει το 12%. Αναφερόμενη, δε, στο θέμα της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι «το αντιμετωπίζουμε όλοι με ευαισθησία».

Μιλώντας στη ΝΕΤ, σήμερα το πρωί, Τρίτη, η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης αποτελεί να μην είναι η κατανάλωση η ατμομηχανή της χώρας, αλλά η ανάπτυξη και οι εξαγωγές.

«Η Ελλάδα είναι σαν τον Γκιούλιβερ. Πρέπει να κόψει όλα τα μικρά κορδονάκια που την κρατούν στη γη» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας και σημείωσε ότι το θαύμα όσο δύσκολο κι αν είναι θα γίνει.

Η υπουργός Οικονομίας επισήμανε πως η χώρα πρέπει να γίνει φιλική στις επενδύσεις και να μην «υδρώνει κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση».

Η κ. Κατσέλη παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα στην αγορά, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από τον Σεπτέμβριο το χρήμα θα αρχίσει να ρέει.

Παρέθεσε τα στοιχεία, αναφέροντας ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει φθάσει στο 8,53% και ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αγγίξει το 12%, θεωρώντας απολύτως υλοποιήσιμο το στόχο του 15% έως το τέλος του έτους. Επίσης, παρατήρησε πως ήδη έχουν δοθεί 4,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν 55 εγκρίσεις έργων.

Η κ. Κατσέλη προανήγγειλε νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρίες, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων τόνισε πως η πρώτη της εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μια συνολική μείωση της τάξης του 20% έως 25% στις τιμές των φαρμάκων.