Μετά τους δείκτες εμπιστοσύνης επιχειρηματιών και καταναλωτών ήρθαν χθες οι δείκτες μεταποίησης στην ευρωζώνη να δείξουν βελτίωση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Μarkit, με βάση τις διευθύνσεις πωλήσεων των εταιρειών, επιταχύνθηκε στο 56,7 σε σχέση με 55,6 τον Ιούνιο.
Είναι άλλωστε ο δέκατος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από το 50, κατώφλι που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ωστόσο «η βελτίωση αυτή, που αντικατοπτρίζεται στον δείκτη ΡΜΙ της ευρωζώνης τον Ιούλιο, αποδίδεται σχεδόν πλήρως στη γερμανική επιτάχυνση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μarkit Κρις Γουίλιαμσον, καθώς στη Γερμανία ο δείκτης ανέβηκε στο 61,2 από το 58,4 τον Ιούνιο. Επίσης αυξήθηκαν οι υποδείκτες της παραγωγής στο 63,6 από το 60,3 και των νέων παραγγελιών στο 63,2 από το 58,1. Και μάλιστα ήταν κυρίως οι νέες παραγγελίες που «ώθησαν την ανάπτυξη της παραγωγής στον πιο γρήγορο ρυθμό της των τελευταίων τριών μηνών» σχολίασε ο Τιμ Μορ, οικονομολόγος της Μarkit, προσθέτοντας: «Παρά την επιβράδυνση των εξαγωγών τον Ιούλιο, οι γερμανοί παραγωγοί φαίνεται να έχουν όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του κλάδου τους».
Αντιστρόφως, ο ίδιος δείκτης στη δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γαλλία, συνέχισε να επιβραδύνεται πέφτοντας στο 53,9 από το 54,8 καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι δείκτες παραγωγής και νέων παραγγελιών, ενώ η συνιστώσα του δείκτη για την απασχόληση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009, αντικατοπτρίζοντας τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στη γαλλική μεταποίηση, με μια απασχόληση που βρίσκεται σε καθοδική τροχιά εδώ και 27 μήνες (αντιθέτως απ΄ ό,τι γίνεται στις υπηρεσίες). «Δεν παρατηρούμε κανένα σημάδι επιβράδυνσης στην καταστροφή θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις πολιτικές τους μείωσης του κόστους» επεσήμανε ο Ζακ Κενεντί της Μarkit. Ε πίσης επιβράδυνση κατέγραψε στην άλλη άκρη του κόσμου και ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση στην Κίνα, πέφτοντας στο 51,2 από το 52,1 του Ιουνίου. Η επιβράδυνση αυτή αποδίδεται «στη σφιχτή πιστωτική πολιτική του Πεκίνουγια να μειωθούν οι υπερβολικές παραγωγικές ικανότητες, καθώς και η βιομηχανική ρύπανση» είπε ο Ξου Μπέι της Νatixis. Ωστόσο, και ακόμα χειρότερα, ένας δεύτερος δείκτης ΡΜΙ της μεταποίησης, που υπολογίζεται από την τράπεζα ΗSΒC και συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έπεσε κάτω από το 50, δηλαδή στο 49,4, που υποδεικνύει πραγματική μείωση της παραγωγής!
«Δεν χρειάζεται πανικός» σχολίασε ο Γκεν Μαγκίρ της Societe Generale, αφού κατά πολύ αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδοθεί στις «καλοκαιρινές διακοπές» και πάντως η επιβράδυνση της Κίνας σε σχέση με το α΄ τρίμηνο δεν αναιρεί έναν συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 9,5%, από το 9,1%, σύμφωνα με τον κινέζο ειδικό Ζανγκ Λικούν.
Αλλά και η αμερικανική μεταποίηση επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αναλυτές. Ακόμα και το ΔΝΤ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο επείγουσα όσο η ανόρθωση της οικονομικής μηχανής, που δεν φαίνεται πλέον εξασφαλισμένη. Οπως το είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, το μέλλον της Αμερικής είναι «ασυνήθιστα αβέβαιο». Και ο προκάτοχός του Αλαν Γκρίνσπαν πρόσθεσε προχθές ότι η οικονομική μηχανή έχει «κολλήσει» και δίνει την «εντύπωση» ότι βρίσκεται «σχεδόν σε ύφεση». Αν και προέβλεψε ότι η ανεργία θα κρατηθεί στα σημερινά ύψη φέτος, εξέφρασε την αισιοδοξία του από την επάνοδο των αγορών, εξηγώντας ότι ένα χρηματιστήριο σε αναβρασμό προωθεί την οικονομία πολύ καλύτερα απ΄ όλα τα άλλα «φάρμακα» που τώρα συζητούνται.
Α ντιθέτως, ο Μπερνάνκι χθες, αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας μας», εντόπισε κυρίως στην αύξηση των μισθών τον τρόπο για να ενισχυθεί η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, παρά τη χαμηλή εμπιστοσύνη που προκαλεί η… επιμονή της ανεργίας.