Δεν αλλάζουν οι δεσμεύσεις του Λευκού Οίκου για τη λήξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ τον Αύγουστο

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να τηρήσει τον στόχο της να λήξουν στο τέλος του Αυγούστου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά το πολιτικό αδιέξοδο στη Βαγδάτη και το άλμα στους αριθμούς των νεκρών από επιθέσεις τον Ιούλιο. Το χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ προβλέπει μείωση της αμερικανικής παρουσίας κατά 50.000 ένστολους αυτόν το μήνα, ενώ η επιχειρησιακή αρμοδιότητα μετατοπίζεται στις ιρακινές δυνάμεις.

Δεν αλλάζουν οι δεσμεύσεις του Λευκού Οίκου για τη λήξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ τον Αύγουστο | tovima.gr

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να τηρήσει τον στόχο της να λήξουν στο τέλος του Αυγούστου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά το πολιτικό αδιέξοδο στη Βαγδάτη και το άλμα στους αριθμούς των νεκρών από επιθέσεις τον Ιούλιο.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε βετεράνους στην Ατλάντα και ενώ η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν φθίνει, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε την πρόοδο στο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ –μέρος της «υπεύθυνης λύσης για τον πόλεμο στο Ιράκ» που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο.

«Αφού ανέλαβα καθήκοντα» υπενθύμισε ο Μπ.Ομπάμα, «ανακοίνωσα τη νέα στρατηγική για το Ιράκ και για μεταβίβαση του ελέγχου του στις ιρακινές δυνάμεις», αναφέροντας το στόχο που είχε τεθεί για την 31η Αυγούστου για τερματισμό των ένοπλων επιχειρήσεων από δυνάμεις των ΗΠΑ. «Και αυτόν τον στόχο θα τον τηρήσουμε» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν με την παράδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, τα ερωτηματικά για τη μελλοντική κατάσταση στη χώρα πληθαίνουν καθώς, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, τα ιρακινά κόμματα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα, η ένταση των επιθέσεων των ανταρτών τον Ιούλιο δείχνει ότι το κίνημα αντίστασης δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο το κενό εξουσίας, κάνοντας μάλιστα επίδειξη ισχύος ένα μήνα πριν από το επόμενο στάδιο του σχεδίου της Ουάσινγκτον.

Το χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ προβλέπει μείωση της αμερικανικής παρουσίας κατά 50.000 ένστολους αυτόν το μήνα, ενώ η επιχειρησιακή αρμοδιότητα μετατοπίζεται στις ιρακινές δυνάμεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk