Να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη βελτίωση των κανόνων διατροφής στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία, κάλεσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.

«Το οφείλουμε στα παιδιά που δεν αξιοποιούν τις δυνατότητές τους γιατί δεν τρέφονται, όπως πρέπει, στη διάρκεια της ημέρας» γράφει η Μισέλ Ομπάμα σε άρθρο της στην εφημερίδα Washington Post.

«Το οφείλουμε στη χώρα μας, γιατί η ευημερία μας εξαρτάται από την υγεία και τη ζωτικότητα της επόμενης γενιάς» υπογραμμίζει.

Το νομοσχέδιο για την παιδική διατροφή προβλέπει επιχορήγηση 4,5 δισ. δολαρίων για μια δεκαετία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων στα κυλικία των σχολείων και τη θέσπιση νέων προδιαγραφών στα τρόφιμα που πωλούνται εκεί.

Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα ανοίξει ο δρόμος για την απαγόρευση της πώλησης βιομηχανοποιημένων τροφίμων (junk food) στα σχολεία.

Η παχυσαρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών επισημαίνουν πως τα δύο τρίτα των ενήλικων Αμερικανών και το 15% των παιδιών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, διαβήτη ή κάποια μορφή καρκίνου. Σε ορισμένες πολιτείες η παιδική παχυσαρκία ξεπερνά το 30%.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στις ΗΠΑ 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.