Πολιτικό άσυλο προσέφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε μια 43χρονη Ιρανή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία.

«Θα ήθελα να ζητήσω από το φίλο μου (τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ), τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν (Αλί Χαμενεΐ) και την κυβέρνηση του Ιράν να επιτρέψουν στη Βραζιλία να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε αυτήν τη γυναίκα» είπε ο Λούλα από την πόλη Κουριτίμπα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, 43 ετών, μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε το 2006 σε θάνατο για μοιχεία.

Το αδίκημα της μοιχείας διαπράχθηκε, αφού ο σύζυγος της 43χρονης είχε πεθάνει, ενώ η δίκη της διεξήχθη παράλληλα με τη δίκη δύο ανδρών που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του συζύγου.

Η Αστιάνι κατηγορήθηκε για μοιχεία με έναν από τους δύο άνδρες, αν και δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στοιχεία.

Μετά από μεγάλη, διεθνή εκστρατεία για να σωθεί η γυναίκα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι
αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της ποινής.

Ο Λούλα υπογράμμισε ότι σέβεται τους νόμους των άλλων χωρών. «Όμως, εάν η φιλία μου και η εκτίμησή μου για τον πρόεδρο και τον ιρανικό λαό μετρούν λιγάκι και εάν η γυναίκα αυτή προκαλεί προβλήματα, μπορούμε να την υποδεχτούμε στη Βραζιλία» πρόσθεσε.

Πριν από μερικές ημέρες, στο Λονδίνο, αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έδωσαν στη δημοσιότητα μια επιστολή που αποδίδεται στη 43χρονη και στην οποία η γυναίκα ζητά από τον κόσμο να τη βοηθήσει και να «αγκαλιάσει» τα παιδιά της.

«Την ημέρα που καταδικάστηκα σε λιθοβολισμό ήταν σαν να έπεσα στην άβυσσο […] Φοβάμαι να
πεθάνω. Βοηθήστε με να μείνω ζωντανή και περιβάλλετε με αγάπη τα παιδιά μου» γράφει η Μοχαμαντί-Αστιανί.