Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μαραθόκαμπο Σάμου ξέσπασε σήμερα Δευτέρα, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη φωτιά στο νησί. Και σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν ο Μαραθόκαμπος και το Καρλόβασι, ώστε να μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά κινείται προς τα νότια, προς τη θάλασσα, και το θετικό είναι ότι νωρίς το βράδυ κόπασαν οι άνεμοι.

Πάντως, οι φλόγες έφθασαν μέχρι το δεύτερο παράλληλο δρόμο πάνω από τα Βοτσαλάκια, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία.

Άλλο ένα μέτωπο, με χαμηλότερη ένταση, υπάρχει στην περιοχή πάνω από τον Μαραθόκαμπο, στο οποίο επιχειρούν οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές.

Και εκεί, ξενοδοχειακή μονάδα εκκενώθηκε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της και 300-400 ένοικοι, στην πλειοψηφία του Σκανδιναβοί, απομακρύνθηκαν.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι εκκενώσεις ξενοδοχείων έγιναν προληπτικά και με πρωτοβουλία των ξενοδόχων και ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ζητήσει τέτοια ενέργεια.

Κατά την διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές με 25 υδροφόρες.

Έως τις εννέα το βράδυ έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποίησαν εντατικά ρίψεις νερού.

Ένα ελικόπτερο «σούπερ πούμα» διατέθηκε για να συντονίσει τα εναέρια μέσα.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επαναλάβουν τις πτήσεις τους με το πρώτο φωςαύριο Τρίτη.

Επίσης, εστάλησαν από την Αθήνα 30 πυροσβέστες και 50 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο νησί μετέβη και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15:00 το μεσημέρι και αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα, σε δύσβατη περιοχή.

Προθεσμία να απολογηθούν

Νέα 48ωρη προθεσμία, ζήτησαν και πήραν, προκειμένου να απολογηθούν, οι τρεις συλληφθέντες ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς στις 28 Ιουλίου στο Κοκκάρι της Σάμου.

Οι τρεις κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από τους άντρες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν. Η προθεσμία αυτή έληγε σήμερα, Δευτέρα.

Όταν οι τρεις φερόμενοι ως δράστες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στον ανακριτή, οι δικηγόροι τους ζήτησαν και αυτοί με τη σειρά τους, νέα 48ωρη προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν από τους πελάτες για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Η νέα προθεσμία λήγει την Τετάρτη το μεσημέρι.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα

Το απόγευμα της Δευτέρας φωτιά ξέσπασε στη θέση Καντήλι Μεγάρων, στην περιοχή της χωματερής.

Επί τόπου έσπευσαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 31 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 8:30 μ.μ.

Εξάλλου, δασική πυρκαγιά ξέσπασε και στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, η οποία τέθηκε το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο.

Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα οχήματα με 12 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο.

Τέλος, φωτιά σε δασική έκταση ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Άσπρα Σπίτια στο Πόρτο Γερμενό. Η πυρκαγιά τέθηκε λίγο αργότερα υπό έλεγχο.