Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε άλλη μια συνάντηση με θέμα την προώθηση της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα συναντήθηκαν στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τ. Μπιρμπίλη και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναικός κ. Ν. Κωσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναικού κ. Μ. Κίτσιος και ο κατασκευαστής κ. Μπάμπης Βωβός.

Η συζήτηση κράτησε για περίπου δύο ώρες και ενώ αρχικά φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων προς την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή που θα προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης, οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός απαίτησαν να διευθετηθούν πρώτα κάποια ζητήματα τεχνικής φύσεως.

Ωστόσο, η πολιτεία θεωρεί ότι αυτά έπονται χρονικά της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας με αποτέλεσμα η συζήτηση να φτάσει σε αδιέξοδο.

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα εκφράστηκε η θέση του κ. Πάγκαλου μέσω του γραφείου Τύπου του αναφέροντας τα εξής: «Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύγκλιση των απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων και τους καλεί να δείξουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή της νομοθετικής ρύθμισης που θα προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης».

Η θέση του Παναθηναϊκού εκφράστηκε με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Mε πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Kυβέρνησης κ Θεόδωρου Πάγκαλου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αφορμή τη βούληση της κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο σχέδιο Νόμου που τροποποιεί το Νόμο της Διπλής Ανάπλασης μετά και την απόφαση του ΣτΕ.

» Στη σύσκεψη πέραν του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης παρευρέθηκαν η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε. κ Νίκος Κωνσταντόπουλος με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΑΕ για το νέο γήπεδο κ Βαγγέλη Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη κ Μιχάλης Κίτσιος και ο επιχειρηματίας κ Μπάμπης Βωβός.

» Ο Παναθηναϊκός (Ερασιτέχνης και ΠΑΕ) προσήλθε στη συζήτηση σταθερός στις θέσεις, τις οποίες είχε άλλωστε εδώ και καιρό γνωστοποιήσει με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων γεγονός που αναγνωρίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι θέσεις του εδράζονται πάνω σε δύο βασικές αρχές που ως γνώμονα έχουν την προστασία των συμφερόντων του συλλόγου αλλά και την ολοκλήρωση του γηπέδου χωρίς νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις.

» Πρώτον στη προσήλωση του στην τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των θεσμών. Δεύτερον στη γραπτή αποτύπωση των συμφωνηθέντων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

» Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι πράσινοι επισήμαναν ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που εξήγγειλε η Υπουργός είναι πλήρως αποδεκτές από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Ξεκαθάρισαν όμως ότι η ακολουθούμενη διαδικασία που προτείνεται δεν εξασφαλίζει την υλοποίηση του έργου.

» Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα ΠΑΕ και Ερασιτέχνης είχαν ετοιμάσει και γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σχέδιο Νόμου, που περιλαμβάνει τις πολεοδομικές ρυθμίσεις της Υπουργού αλλά παράλληλα καθορίζει και εκείνη τη διαδικασία που θωρακίζει την υλοποίηση του έργου του νέου γηπέδου.

» Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν εμφανής η πρόθεση τόσο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης όσο και της Υπουργού να φέρουν προς ψήφιση ένα νόμο που να επιλύει τις εκκρεμότητες του Νόμου της Διπλής Ανάπλασης ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Αυτό που δεν ήταν εμφανές ήταν η πρόθεση των υπολοίπων εμπλεκόμενων μερών να παράσχουν γραπτές δεσμεύσεις για τις υποχρεώσεις εξασφαλίσεις και εγγυήσεις που πρέπει να αναλάβουν.

» Η μη δέσμευση των μερών οδηγήσε τους εκπροσώπους του Παναθηναϊκού να δηλώσουν ότι ο Παναθηναϊκός δεν συναινεί στην κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή εώς ότου τα εμπλεκόμενα μέρη αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεσμευτούν εγγράφως για τα ήδη συμφωνηθέντα. Ως εκ τούτου η συνάντηση έληξε άκαρπη».

Στελέχη των πρασίνων σχολίαζαν μετά την σύναντηση ότι «είναι δύσκολο να βρίσκεσαι απέναντι σε όλους αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει το γήπεδο όχι να κάνουμε μια συμφωνία που επικοινωνιακά θα φαίνεται ως θετική εξέλιξη αλλά που το μέλλον της θα έιναι αίολο. Τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού θα διαφυλαχθούν πάση θυσία».