«Βελτίωση αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη παρουσιάζει η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, με την ανεργία να παραμένει υψηλή και την στεγαστική αγορά αδύναμη», εκτιμά ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, που εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για την καταναλωτική ζήτηση στα επόμενα τρίμηνα.

Μέχρι να σταθεροποιηθεί όμως αμερικανική οικονομία και βρεθεί σε τροχιά δημιουργίας θέσεων εργασίας, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει κατεύθυνση, επανέλαβε ο πρόεδρος της Fed σε ομιλία τουσήμερα Δευτέρα στη Νότια Καρολίνα.

Τα σχόλια του Μπ. Μπερνάνκι έγιναν ενώ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ιουλίου για τη μεταποίηση, που έδειξαν επιβράδυνση του τομέα με το χαμηλότερο ρυθμό τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ αναμένονται τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία του ίδιου μήνα –για τα οποία οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες.

Παράλληλα όμως, ο πρόεδρος της Fed εκτιμά ότι η καταναλωτική δαπάνη θα ενισχυθεί τα επόμενα τρίμηνα καθώς βελτιώνονται τα εισοδήματα και οι πιστωτικές συνθήκες.

Τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, η αμερικανική οικονομία μεταβάλλεται πλέον με θετικό πρόσημο, αλλά το περασμένο τρίμηνο ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,4%.