Τι συζήτησαν με τους υπουργούς οι ξένοι ελεγκτές- Οι προβληματισμοί των κυβερνητικών στελεχών και η πρώτη «μικρή νίκη»

Το « φουλ» της τρόικας

Η απουσία γενικευμένης αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις έχει συμβάλει στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης των υπουργών, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, αναλαμβάνουν την ευθύνη των αλλαγών που τους αναλογούν και τις παρουσιάζουν περισσότερο ως «κυβερνητικές πρωτοβουλίες», παρά ως «επαχθείς υποχρεώσεις». Ασφαλώς, τίποτε δεν προδικάζει ότι ο όψιμος κυβερνητικός ενθουσιασμός για τις μεταρρυθμίσεις θα διατηρηθεί ανεξάρτητα από τις οικονομικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Η… επίμονη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αναφέρεται ως σοβαρή πρόκληση, αφού οι επιπλοκές που δημιούργησε έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης.

Η απουσία γενικευμένης αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις έχει συμβάλει στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης των υπουργών, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, αναλαμβάνουν την ευθύνη των αλλαγών που τους αναλογούν και τις παρουσιάζουν περισσότερο ως «κυβερνητικές πρωτοβουλίες», παρά ως «επαχθείς υποχρεώσεις». Ασφαλώς, τίποτε δεν προδικάζει ότι ο όψιμος κυβερνητικός ενθουσιασμός για τις μεταρρυθμίσεις θα διατηρηθεί ανεξάρτητα από τις οικονομικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Η… επίμονη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αναφέρεται ως σοβαρή πρόκληση, αφού οι επιπλοκές που δημιούργησε έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης. Ωστόσο, η εγκατάλειψη της μεμψιμοιρίας και η αποφασιστική στάση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στον τρέχοντα έλεγχο της τρόικας προσφέρουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να διατηρήσει εν κινήσει το «ποδήλατο των μεταρρυθμίσεων» έτσι ώστε να καταστεί εφικτό το «νέο ξεκίνημα» που σχεδιάζει για τον Σεπτέμβριο.

Ελληνες και… «τροϊκανοί»
Δεν έχουν περάσει τρεις μήνες και η κυβέρνηση σχεδόν άρχισε να… «επιτηρεί» την τρόικα. Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έγινε την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας βρέθηκαν για λίγο σε… δύσκολη θέση. Από τη μια πλευρά βρίσκονταν οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Γ. Ζαννιάς, Ηλ. Πλασκοβίτης, Ηλ. Πεντάζος, Π. Ρουμελιώτης και η κυρία Μαρία Ασημακοπούλου. Και από την άλλη πλευρά, οι κκ. Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Σέρβας ντε Ρουζ και Μπομπ Τράα. Η συζήτηση έφτασε στο κρίσιμο θέμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (πρόκειται για το «νοσοκομείο τραπεζών» ) το οποίο η κυβέρνηση έχει πρόσφατα ιδρύσει με ειδικό νόμο, αλλά η τρόικα έχει αδικαιολόγητα αργήσει να στείλει την- τυπική- έγκρισή της. Κυβερνητικό στέλεχος ρώτησε για την αιτία της αργοπορίας και έλαβε την απάντηση ότι… κωλυσιεργεί συγκεκριμένη Διεύθυνση του ΔΝΤ. Το περιστατικό προκάλεσε θυμηδία, αφού Ελληνες και «τροϊκανοί» αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάς ζητεί εξηγήσεις (!) από την τρόικα για καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Προβληματισμός υπήρχε τον τελευταίο καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς επικράτησε η εκτίμηση ότι μια κυβέρνηση που αποδέχεται τον ταπεινωτικό ρόλο του εκτελεστικού οργάνου της τρόικας δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης υποστήριξε σε ενδοκυβερνητικές συνομιλίες ότι πρέπει να προβληθεί η «γραμμή» ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης για την ανόρθωση του τόπου και όχι τις εντολές της τρόικας. Η θέση αυτή για την «υπέρβαση της τρόικας» έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και μάλιστα τονίστηκε με έμφαση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη. Η Τετάρτη ήταν η καλύτερη ημέρα για την κυβέρνηση στη μικρή ιστορία των… συναναστροφών της με την τρόικα. Πληρωμένη απάντηση
Το πρωί εκείνης της ημέρας ο κ. Ραγκούσης δέχθηκε τους ελεγκτές στο γραφείο του στο υπουργείο Εσωτερικών. Μία κυρία από την ομάδα των τεχνοκρατών επισήμανε ότι ο δανεισμός των δήμων ανέρχεται μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ και ότι πρόκειται κατά συνέπεια να επιβαρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 1% του ΑΕΠ, ανατρέποντας τον στόχο του 8,1% για το 2010. Ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι το ύψος δανεισμού των δήμων (που είναι το προτελευταίο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Μάλτα) εγγράφεται αυτομάτως στο δημόσιο χρέος (και όχι στο έλλειμμα), κάτι που θα έπρεπε να το γνωρίζει η τεχνοκράτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk