Oρος πολιτικής επιβίωσης είναι, τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά όσο και για την κεντροδεξιά παράταξη, η αποδέσμευσή τους από τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Η διαχωριστική γραμμή με το «γαλάζιο» παρελθόν που επανέφερε ο κ. Σαμαράς για πρώτη φορά μετά την υπόθεση του κ. Ι. Αγγέλου, με την ομιλία του στη Μυτιλήνη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήταν μια σαφής ένδειξη ότι επιχειρεί να «απεγκλωβιστεί» ολοκληρωτικά από τα κληροδοτήματα του «καραμανλικού» παρελθόντος και να διαχωριστεί πλήρως από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή.

Δεν ήταν τυχαία η κίνησή του να μιλήσει και πάλι για τα «βαρίδια» της ΝΔ που δεν κατονόμασε και να προκαλέσει ευθέως το ΠαΣοΚ, στοχεύοντας προς το εσωτερικό του κόμματός του. «Ψάξτε όσο θέλετε, όποιον θέλετε και όσο θέλετε. Ετσι κι αλλιώς, χάρη μάς κάνετε. Γιατί, όπου βρεθεί αληθινό σκάνδαλο με εμπλοκή νεοδημοκράτη, μας βοηθάτε να ξεφορτωθούμε βαρίδια της παράταξής μας» είναι η βασική του φράση.

Επούλωση των πληγών
Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος συναντά πολλά εμπόδια, εστιάζεται στην επούλωση το γρηγορότερο δυνατόν των παλαιών εσωκομματικών πληγών για να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες φυγής προς τα εμπρός που θα τον βοηθήσουν και δημοσκοπικά, χωρίς όμως να πληγεί η συνοχή του κόμματος.

Εξάλλου, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η επιμονή του ΠαΣοΚ στα σκάνδαλα των κυβερνήσεων Καραμανλή που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στην κοινή γνώμη στην παρούσα συγκυρία, καθηλώνει τα «γαλάζια» ποσοστά και ως έναν βαθμό αναστέλλει τη δυναμική των προτάσεων που έχουν εκπονήσει ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του.

Η υπόθεση Βατοπαιδίου, η εν αναμονή Εξεταστική για την Οικονομία και η εν εξελίξει Εξεταστική για τα δομημένα ομόλογα διαμορφώνουν άσχημο κλίμα για τη ΝΔ. Αναγκάζουν για μία ακόμη φορά την ηγεσία του κόμματος να αποπροσανατολίζεται από την κεντρική της απόφαση για εξωστρέφεια και επικέντρωση στην εκστρατεία κατά του μνημονίου με παράλληλη προβολή των προτάσεών της.

Δεν απολογείται για το παρελθόν
Ο κ. Σαμαράς- ο οποίος βλέπει καθημερινά, αντί να γίνεται συζήτηση για τις προτάσεις της ΝΔ, να επικεντρώνονται τα ΜΜΕ στις κυβερνήσεις Καραμανλή και να κυριαρχεί το αρνητικό πρόσημο- έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα απολογηθεί για κανέναν.

Επί της ουσίας, όπως λένε κορυφαία στελέχη της ΝΔ, είναι ένα νέο μήνυμα στον κ. Καραμανλή για να πάρει ο ίδιος θέση για τις διάφορες υποθέσεις που στιγματίζουν τη ΝΔ και οι οποίες έχουν σημείο αναφοράς τη διακυβέρνησή του.

Γι΄ αυτό ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτή η ΝΔ που προσπαθεί το ΠαΣοΚ να ενοχοποιήσει δεν υπάρχει πια. Θεωρεί ότι το πρόβλημα της Ιπποκράτους είναι ότι τη σημερινή ΝΔ δεν μπορεί να την αγγίξει επί της ουσίας το ΠαΣοΚ.

Αυτή η στάση κρίνεται από μια σειρά στελεχών της ΝΔ ως σαφής μομφή του κ. Σαμαρά στις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή και αναδεικνύει τον διαφορετικό τρόπο αντίδρασης και αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς, ανάμεσα στους δύο πολιτικούς.

Στη Ρηγίλλης επικρατεί προβληματισμός από τις συνεχείς, όπως λένε, απόπειρες πολιτικού αντιπερισπασμού στις οποίες επιδίδεται το ΠαΣοΚ. Μάλιστα συνδέουν αυτή την πολιτική με τα κυβερνητικά μέτρα, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να εκτοπίσει την οικονομία από τη δημόσια ατζέντα, μεταφέροντας τη συζήτηση στη ΝΔ, και γι΄ αυτό επενδύει στη «σκανδαλολογία».