Αύγουστε, καλέ μου μήνα
Τελείωσε ο Ιούλιος, τελείωσαν και οι αλήθειες, ώρα για τα ψέματα του Αυγούστου: «Το κύμα θ΄ αρμενίζει το βαπόρι/ τ΄ αγέρι θα μας παίρνει τα μαλλιά. / Θα γίνουμε στον έρωτα μαστόροι/ κι οι σκέψεις θα πετάξουν σαν πουλιά. / Α, α, α, κρουαζιέρα θα σε πάω. / Α, α, α,γιατί σε νοιάζομαι και σ΄ αγαπάω. / Α, α, α, Μύκονο και Σαντορίνη. / Α, α, α, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι».

Δροσεροί πιγκουίνοι, παγάκια στη λαύρα του Αυγούστου θα αφήσουμε πίσω μας την τρόικα, το μνημόνιο, τους τρομοκράτες, τους φορτηγατζήδες, τον σαμαρισμό και τις παραφυάδες του – πιγκουίνοι θα είμαστε, αυτό είναι το φωτεινό μέλλον του Αυγούστου, κυρίως εκείνη την υπέροχη νύχτα της 24ης που θα κάνει ημέρα τη νύχτα η πιο τραγουδισμένη πανσέληνος από καταβολής χρόνου.

Αλλά και τους δρόμους να πάρουμε οι πιγκουίνοι, ειδυλλιακοί είναι χωρίς φορτηγά και χωρίς μεγάλες ταχύτητες για οικονομία στη βενζίνη. Ολοι με 60-70 χιλιόμετρα οδηγούν. Και όλο και κάποιοι φιλάνθρωποι πρατηριούχοι θα υπάρχουν να μας προμηθεύσουν τα καύσιμα που χρειαζόμαστε για να φθάσουμε στα μέρη της μεγάλης φυγής.

* Οι φορτηγατζήδες με διέψευσαν: πίστευα ότι είχα ακράδαντα επιχειρήματα πως η αλυσίδα των αγώνων που επικαλούνται δεξιοί και αριστεροί, συνδικαλιστές και πολιτικοί, ξεκινά από τη μάχη του Μαραθώνα, αλλά αυτοί περικύκλωσαν τα διυλιστήρια για να μας στερήσουν τη φυγή, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «ή ταν ή επί τας» – που παραπέμπουν στους Σπαρτιάτες, ήτοι στη μάχη των Θερμοπυλών, της οποίας τα 2.500 χρόνια θα γιορτάσουμε σε 10 χρόνια, ζωή και χρήμα να έχουμε, μαζί με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας- εκτός και αν η τρόικα επιβάλει για λόγους οικονομίας συνεορτασμό με την επανάσταση του 1821 σε 11 χρόνια.

«Ε ρε μάνα μου, τι γλέντι έχει να γίνει το 2021!», που θα έλεγε και ο προστατευόμενος με ονομασία προελεύσεως Τούρκος Καραγκιόζης. Θα μετακομίσω στην Ανταρκτική το 2021, αν ζω. Στο φυσικό περιβάλλον των ερωτευμένων πιγκουίνων, που δεν ξέρουν από μάχες και επαναστάσεις.

Summer wine
Μία είναι η ουσία, η φυγή του Αυγούστου- όσο μακρύτερα τόσο καλύτερα: «Πήρα θαλάσσιο στρώμα, δυο-τρία μαγιό ακόμα, / μπρατσάκια και πετσέτες μ΄ ωραίο χρώμα. / Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη. / Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει/ μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι…».

* Για τους μοναχικούς αυγουστιάτικους καβαλάρηδες υπάρχει η υπόσχεση της Νάνσι Σινάτρα για «Καλοκαιρινό κρασί», που δεν μπορεί παρά να είναι πελοποννησιακό φιλέρι, ίσως και σαντορινιό ασύρτικο: «Strawberries, cherries and an angel΄s kiss in spring. / Μy summer wine is really made from all these things. / Τake off your silver spurs and help me pass the time. / Αnd Ι will give to you summer wine. / Οohh-oh summer wine».

Χρειάζεται προσοχή όμως στις καλοκαιρινές προσφορές των κυριών, γιατί όταν ο καβαλάρης με τα ασημένια σπιρούνια ξύπνησε «Μy silver spurs were gone, my head felt twice its size. / She took my silver spurs, a dollar and a dime/ and left me cravin΄ for more summer wine. / Οohh-oh summer wine».

* Είτε για Σαντορίνη αρμενίζουμε είτε για Χαβάη πετάμε, πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύει το δροσερό καλοκαιρινό φιλέρι η βαριά βραχνή φωνή του Λούις Αρμστρονγκ: «Summertime, αnd the livin΄ is easy. / Fish are jumpin΄ and the cotton is high. / Οh,your daddy΄s rich and your mamma΄s good lookin΄. / So hush,little baby,don΄t you cry». Στον αμερικανικό Νότο κατακαλόκαιρα ψήλωνε το βαμβάκι, αν είχε ζήσει στην Ελλάδα θα τραγουδούσε τις ανθισμένες ψηλές λυγαριές ο Αρμστρονγκ – όταν τις δούμε από μακριά, ξέρουμε ότι οπωσδήποτε θα υπάρχει εκεί κοντά νεράκι για να δροσιστούμε, να διώξουμε τον ιδρώτα της περιπλάνησης σε άγνωστα καλοκαιρινά μέρη.

* Αλλοι ιδρώνουν για περίεργους λόγους: «Αν τα επιχειρήματα κάνουν τον ιδρώτα να κυλάει, οι αποδείξεις θα κάνουν να χυθεί αίμα» – με εντυπωσίασε αυτή η φράση στο κείμενο της δολοφονικής Σέχτας, που την είχαν μάλιστα σε εισαγωγικά. Την έψαξα, τη βρήκα στα γαλλικά (Si les arguments ont fait couler la sueur, les preuves feront couler le sang) και την αποδίδουν στον Σαίξπηρ, ότι την αναφέρει στον Ιούλιο Καίσαρα. Δεν μπόρεσα να την εντοπίσωβρήκα όμως ότι άρεσε στον Γκυ Ντεμπόρ.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον είναι του Πυθαγόρα και αναφέρεται στα 100 βόδια που έσφαξε μόλις απέδειξε το περιώνυμο θεώρημά του· ως τότε ίδρωνε να πείσει τους ομότεχνούς του ότι είναι σωστό, αλλά κανείς δεν τον πίστευε.

* Δεν μοιάζουν για μαθηματικοί οι Σεχταριστές, μάλλον ο τίτλος έργου του Ντεμπόρ τούς περιγράφει: Ιn Girum Ιmus et Consomimur Ιgni, Κάνουμε Κύκλους Μέσα στη Νύχτα και η Φωτιά μάς Καταβροχθίζει- αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι εκείνος έκανε πλάκα και καριέρα και όχι πόλεμο . Το ερώτημα είναι πόσους θα δολοφονήσουν ώσπου να τους καταβροχθίσει το σκοτάδι.

Ηδονικές εξορίες
Με τις απόψεις των Σεχταριστών διαφωνεί και η ελληνική εκδοχή του itsy, bitsy, teenie, weenie, yellow polka-dot bikini, διότι πέφτεις ξερός προτού καν προλάβεις να ιδρώσεις, αν εμφανιστεί στην πλαζ η Λολίτα: «Με ένα σούπερ τοσοδούλι μίνι, διάφανο και ροζ μπικίνι/ κάνω ντου και τρομάζει ο ντουνιάς/ με το βρεγμένο σούπερ μίνι, διάφανο και ροζ μπικίνι/ πέφτουν όλοι ξεροί μονομιάς». * Δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσους δεν κινδυνεύουν από ανδρειωμένο θάνατο στις πλαζ γιατί εργάζονται σκληρά αυτή την εποχή, για παράδειγμα οι βουλευτές του πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής, που από τη ζέστη έχουν λαλήσει και μπερδεύουν τους εαυτούς τους με τους παππούδες τους: «Τι θα κάνετε στο μέλλον; Θα ανοίξετε εξορίες;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με αφορμή την επιστράτευση των νταλικέρηδων- η μόνη εξορία που έχει γνωρίσει στη ζωή του είναι οι φρικτές στιγμές που πέρασε στο Στρασβούργο ως ευρωβουλευτής.

Αλλά, όταν έλεγε αυτά τα τραγικά βαρύγδουπα, είμαι σίγουρος ότι μέσα του τραγουδούσε: «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε/ να πάμε κατευθείαν για δουλειά. / Απόψε στ΄ ακρογιάλι θα τη βρούμε/ θα πιούμε όλες τις μπίρες αγκαλιά».

Και επειδή δεν θυμόταν άλλους στίχους, το μυαλό του πήγαινε και αλλού: «Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά/ μέσα στο νεράκι πλέουμε αγκαλιά. (…)/ Ηταν η Αθήνα κόμπος στον λαιμό/ νέφος και ρουτίνα και άγχος τρομερό. / Δώσ΄ μου ένα τσιγάρο, δώσ΄ μου και φωτιά/ Θεέ μου, θα σε πάρω στην καυτή την αμμουδιά. / Εγώ κι εσύ, εσύ κι εγώ, μόνοι πάνω στη Γη/ ο, ο, ο, μόνοι στη Γη»- και έτσι πήγε ο νους του στις εξορίες.

* Φεύγουμε, ημερολόγιό μου, θα γίνoυμε πιγκουίνοι για έναν τουλάχιστον μήνα, όλοι έχουμε επείγουσες επαγγελματικές υποχρεώσεις: «Καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου/ καλοκαιρινά “σ΄ αγαπώ” στην αμμουδιά / Ολο το νησί ένα βότσαλο στα πόδια σου/ ολόκληρη η Γη η δική σου αγκαλιά…».

Diodorus@tovima.gr

Επιλεκτικά είναι τα διαβάσματά σου, Διόδωρε! Το δικό σου «Βήμα» στις 10 Ιουλίου σε άρθρο με τίτλο «Το καλό σεξ αρχίζει μετά τα 40»αποκάλυπτε ότι «οι γυναίκες μετά τα 40 απολαμβάνουν το σεξ πολύ περισσότερο σε σχέση με νεότερες γυναίκες». Καλά το έλεγε, λοιπόν, εκείνη η λαϊκή αοιδός, ότι «οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες/γι΄ αυτό οι σαραντάρες/ έχουν διπλές τις χάρες».

Ετεροδημότις @yahoo.gr

Διόδωρε, δεν ξέρω αν σε πρόλαβα πριν από την εξόρμηση στις παραλίες, αλλά ήθελα να σου πω, αν δεν πιάσει η φιλοφρόνηση με τη γοητεία των 31, να δοκιμάσεις το εξίσου αποστομωτικό: «Εκεί που είσαι ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα ΄ρθεις». Καλές διακοπές!

Ελσα @yahoo.gr

Ενώ εσύ, θαλασσομάχος, νικάς κατά κράτος τα «κυνικά καύματα», (καταναυμαχείς και τις… «τριανταενός») μαςθαλασσοπνίγουν όλους, το κυνικό κράτος και οι κυνικοί παντός μήκους κύματος. Ερρωσο, όναιο, ώ Διόδωρε, (όπως θα έλεγε ο ομόλογός σου Σικελιώτης), πλήρωσον με φωτόνια τους συσσωρευτές σου, γιατί μας καρτερούν καιροί πλήρεις μελανίνης.

Κ. Ν. Γ. @yahoo.com

Οταν ανέλαβαν την κρατική διεύθυνση, διέδωσαν ότι έχουν πρόγραμμα «σταθερότητας και ανάπτυξης». Εννέα μήνες πέρασαν- αν ήμουν ειδικός σε ζητήματα συνδρόμων φραστικής αδυναμίας (π.χ. σαν αυτό που λέγαμε σαν παιδιά κεκεδισμός) θα έλεγα ότι φαίνεται ο λόγος τους να έχει κολλήσει στο αρχικό κομμάτι της φράσης «στα… στα… σταθερότητα, στα… στα… σταθερότητα…». Αν εξέταζα το σύνθημα-φράση κινηματογραφικά θα το χαρακτήριζα σαν κλασικό fade out, με το «ανάπτυξη» να απομακρύνεται σβήνοντας στο βάθος του κάδρου. Αρα, κρίνοντας ψύχραιμα τα γεγονότα, τείνω να πιστέψω ότι ο ΓΑΠ είναι οπαδός της θεωρίας των Μάγια για καταστροφή του κόσμου μας το 2012. Ετσι, δανείστηκε χρήμα και χρόνο για να κυβερνήσει μέχρι τότε. Μετά, γαία πυρί μειχθήτω.

Ο εκ Ξάνθης 8

Τι πίνουν και δεν μας δίνουν εκεί στον Περισσό; Ελπίζουν να διαλυθούν τα πάντα για να το παίξουν Λένιν στα Χειμερινά Ανάκτορα; Είμαι υπέρ του δικαιώματος της απεργίας αλλά όχι της κοροϊδίας. Ποιο ήταν το δημοκρατικό δικαίωμα των φορτηγατζήδων; Να παραλύσει η χώρα για να μη βγουν από τη βολεψιά τους; Είναι οι κύριοι αυτοί αγωνιστές ταξικής πάλης; Μάλλον κλασική περίπτωση ολιγοπωλιακού καπιταλισμού αποτελούν, κατάλοιπα ρουσφετολογικών αδειοδοτήσεων του δεξιού μεταπολεμικού κράτους (οι τελευταίες δόθηκαν επί χούντας) που άφησε μια χούφτα ευνοημένους να θησαυρίζουν εις βάρος των υπολοίπων. Και φτάσαμε έτσι να συμφέρει πιο πολύ η μεταφορά πακέτων από Βέλγιο παρά από τη διπλανή πόλη. Ημαρτον! Και από πού και ως πού υποχρεούται το κράτος να «αποζημιώσει» έναν επενδυτή επειδή απαξιώθηκε η επένδυσή του; Ο κομμουνισμός έδωσε ποτέ αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής που κατέσχεσε; Στο κάτω κάτω ο καπιταλισμός δεν φημίζεται για τη συμπόνια του για αυτούς που χάνουν τα λεφτά τους. Ας πρόσεχαν, που λένε. Τα σημάδια ήταν εκεί από καιρό, οι φορτηγατζήδες (όπως και πολλοί άλλοι) επέλεξαν να τα αγνοήσουν, ποντάροντας στον τσαμπουκά.

Βλάχος εν Ολύμπω

«Δεν υπαγορεύει η επικαιρότητα τις κινήσεις Καραμανλή » δήλωσε ο κ. Πάκης Παυλόπουλος. Δεν είπε κάτι πρωτότυπο. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι κινήσεις τού εν λόγω ανδρός καθορίζονται από την ειμαρμένη, το ζεν, την Παγκόσμια Αστρική Ισορροπία και ίσως το φενγκ σούι.

Δημήτριος Τσεχίας