ΓΝΩΜΗ

Μοντέλο Ολυμπιάδας για να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής

Κατά την πολύμηνη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται έχει γίνει αποδεκτό, από ένα ευρύτατο σύνολο, ότι η κρίση είναι βαθιά και πολλαπλή- ηθική, κοινωνική, οικονομική. Τα αίτιά της δε είναι: * Η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης στην οικονομική διαχείριση (συλλογή εσόδων, χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση εξόδων), στην τήρηση των νόμων και στην υποστήριξη της παραγωγής και της ανάπτυξης. * Το εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν είναι επαρκές να διαμορφώνει πολίτες ενεργούς, ικανούς να διαχειρίζονται τη γνώση και την πληροφορία και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες.

Μοντέλο Ολυμπιάδας για να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής | tovima.gr

Κατά την πολύμηνη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται έχει γίνει αποδεκτό, από ένα ευρύτατο σύνολο, ότι η κρίση είναι βαθιά και πολλαπλή- ηθική, κοινωνική, οικονομική.

Τα αίτιά της δε είναι:

* Η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης στην οικονομική διαχείριση (συλλογή εσόδων, χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση εξόδων), στην τήρηση των νόμων και στην υποστήριξη της παραγωγής και της ανάπτυξης.

* Το εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν είναι επαρκές να διαμορφώνει πολίτες ενεργούς, ικανούς να διαχειρίζονται τη γνώση και την πληροφορία και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες.

* Ο αδύναμος παραγωγικός ιστός και η υποανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα.

* Η πολιτική που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες (ή η ανυπαρξία πολιτικής) στους ανωτέρω τομείς.

Για τα μέτρα εξόδου από την κρίση επίσης είναι αναγκαία η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, η δημιουργία μιας χρηστής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, τα μέτρα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγής σε όλους τους τομείς που προσφέρονται και κρίνονται κατάλληλοι με τα σημερινά δεδομένα.

Η προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγής, για την ανάπτυξη, πρέπει να αρχίσει αμέσως. Πρέπει, τώρα, να περάσουμεαπό τα λόγια στηνπράξη.

Και πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια για ποιαν ανάπτυξη μιλάμε. Είναι (και αυτό) κοινά αποδεκτό πλέον ότι αναφερόμαστε σε μια συνολική ανάπτυξη * βιώσιμη, με την εξασφάλιση καθαρού νερού και αέρα, τη λελογισμένη χρήση και διαφύλαξη των φυσικών πόρων, τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και * οικονομική, με τη δημιουργία αποτελεσματικών παραγωγικών δομών, την ανάδειξη και αξιοποίηση των τομέων στους οποίους πλεονεκτούμε, την ιεραρχημένη αύξηση της παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η περιγραφή των έργων που υπηρετούν αυτή την ανάπτυξη.

Τα έργα όμως που θα επιλεγούν πρέπει, εκτός από το βασικό αυτό κριτήριο, να πληρούν και άλλα κριτήρια, που υπαγορεύονται από την παρούσα συγκυρία. Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκυρίας που υπαγορεύουν τα πρόσθετα κριτήρια:

* Η επείγουσα ανάγκη για έναρξη των έργων, ώστε τα άμεσα, κυρίως, αλλά και τα έμμεσα αποτελέσματά τους να έλθουν γρήγορα.

* Η έλλειψη χρηματικών πόρων από δημόσιες πηγές (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ελληνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ), ικανών να καλύψουν μεγάλα έργα δημοσίου συμφέροντος.

Αρα τα έργα που θα επιλεγούν πρέπει επιπλέον να είναι «ώριμα» (ή περίπου «ώριμα») από τεχνική άποψη για εφαρμογή και να προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ενα καθοριστικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν είναι η χρονοβόρος διαδικασία της παραγωγής δημοσίων έργων. Ανεξαρτήτως των θετικών ή αρνητικών χαρακτηριστικών της, της κριτικής που ασκείται και των προσπαθειών βελτίωσής της, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, οποιονδήποτε ρόλο και αν έχουν στον κύκλο παραγωγής, ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Επομένως με έκτακτα μέσα επιβάλλεται να δράσουμε.

Για την παραγωγή των έργων απαιτείται η αρμονική και αποτελεσματική σύμπραξη τριών κυρίως συντελεστών: του κράτους, του παραγωγού , μελετητή, κατασκευαστή και του χρηματοδοτικού φορέα (κράτους, ιδιώτη, άλλου χρηματοδοτικού οργανισμού, μεικτού σχήματος κ.ά.).

Για τη σύμπραξη αυτή υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτείται ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αφενός θα διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, αφετέρου θα επιταχύνει τους χρόνους εφαρμογής. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων ουτοπικό και ανέφικτο. Υπάρχει το προηγούμενο των ολυμπιακών έργων. Η βελτίωση και η απάλειψη των σφαλμάτων αυτής της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Αν για τα έργα εκείνα ήταν απαραίτητη η εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών, για την παρούσα συγκυρία η θέσπιση και εφαρμογή έκτακτων μέτρων είναι ζήτημα επιβίωσης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει σχετικά ότι «χρειάζεται να κάνουμε μπαϊπάς στη Δημόσια Διοίκηση».

Ο κ. Αλ. Καλοφωλιάς είναι πολιτικός μηχανικός, σύμβουλος Οργάνωσης και Διοίκησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk