Με άνοδο 5,75% με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.681,98 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 310.000 ευρώ, μειώνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του έτους στα 49,3 εκατ. ευρώ. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε την υψηλότερη τιμή του στην αρχή της εβδομάδας, καθώς τη Δευτέρα έφθασε ενδοσυνεδριακά ως τις 1.640,31 μονάδες. Στη συνέχεια σημείωσε πτωτική διορθωτική κίνηση- ήπιας μορφής- ως τις 1.566,79 μονάδες, από όπου αντέδρασε ανοδικά, προσεγγίζοντας το πρόσφατο υψηλό.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Πήγασος Χρηματιστηριακή, με τη φημολογία που συνδέεται με την πραγματοποίηση τραπεζικών deals να μη μετουσιώνεται σε ανακοινωθείσες συμφωνίες, η αγορά διατηρήθηκε σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, με τη διάθεση ανάληψης ρίσκου να υποχωρεί όσο ο γενικός δείκτης αποκτά μεγαλύτερη απόσταση από τα χαμηλά της και τη στάση αναμονής να αποτελεί πλέον το κυρίαρχο επενδυτικό χαρακτηριστικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς τίτλους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η σταδιακή διάχυση του θετικού momentum στις μη τραπεζικές μετοχές (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Jumbo, ΜΙG) σε πρώτο χρόνο και σε τίτλους μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων (Ιntralot, Βωβός, Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Forthnet) στη συνέχεια, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη της στροφής των χαρτοφυλακίων προς επιλογές οι οποίες είχαν σημαντικά υπο-αποδώσει κατά το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας ένα παραθυράκι περαιτέρω ανόδου και κατά την ερχόμενη περίοδο.

«Στο πλαίσιο αυτό, η πύκνωση των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων 6μήνου ενδέχεται να προσδώσει στους τίτλους περισσότερες αφορμές επί μέρους διαφοροποιήσεων,μεταφέροντας,ταυ- τόχρονα,το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη σφαίρα του παρασκηνίου σε πιο απτά δεδομένα» τονίζει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας: «Εκτίμησή μας αποτελεί ότι, στην παρούσα, η επενδυτική κοινότητα περισσότερο συγχαίρει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες της αγοράς, παρά αποδοκιμάζει μεγέθη που υπολείπονται των προβλέψεών της, έχοντας εξοικειωθεί με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης απογοητευτικών στοιχείων».

Η βαρύτητα της πορείας των διεθνών αγορών εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να μετακυλίεται σταδιακά από τα θετικά, ως επί το πλείστον, εταιρικά αποτελέσματα προς τα μη ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία. Τεχνικά η διάσπαση της προηγούμενης κορυφής (1.640 μονάδες) επιτάχυνε τους ρυθμούς της ανόδου, με τον γενικό δείκτη να καταφέρνει να αποκτήσει και απόσταση από τα προαναφερθέντα επίπεδα, διατηρώντας στο ακέραιο το σενάριο που τον θέλει να συνεχίζει την ανοδική του κίνηση προς τα επίπεδα των 1.780 μονάδων.

«Η σταθεροποίηση των διακυμάνσεων εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η αγορά πρέπει να “χωνέψει” την απότομη ανοδική πορεία του Ιουλίου (+17,27%), του καλύτερου μήνα του έτους. Οι εξάρσεις αναμένεται να περιοριστούν, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή διέλευση της εγχώριας αγοράς πέραν των 1.780 μονάδων» επισημαίνει η Πήγασος Χρηματιστηριακή.