η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ

Οι επισφάλειες φέρνουν ζημιές στις τράπεζες

Πιεσμένα αναμένεται να είναι και το β΄ τρίμηνο της εφετινής χρήσης τα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στον Αύγουστο. Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αυξάνει τις επισφάλειες και κατ΄ επέκταση τις προβλέψεις που διενεργούνται, ενώ προκαλεί υποχώρηση στις τραπεζικές εργασίες, επηρεάζοντας πτωτικά τα έσοδα από τόκους. Επιβαρυντικά στα κέρδη λειτουργούν και οι αρνητικές προσδοκίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική …

Πιεσμένα αναμένεται να είναι και το β΄ τρίμηνο της εφετινής χρήσης τα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στον Αύγουστο. Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αυξάνει τις επισφάλειες και κατ΄ επέκταση τις προβλέψεις που διενεργούνται, ενώ προκαλεί υποχώρηση στις τραπεζικές εργασίες, επηρεάζοντας πτωτικά τα έσοδα από τόκους. Επιβαρυντικά στα κέρδη λειτουργούν και οι αρνητικές προσδοκίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική οικονομία, οι οποίες οδήγησαν την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου 2010 σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα την καταγραφή νέων ζημιών από τους τίτλους που διατηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα στα εμπορικά τους χαρτοφυλάκια. Το κλίμα πανικού που καλλιεργήθηκε έχει πλήξει και την ψυχολογία των καταθετών, πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν τους προηγούμενους μήνες να «σώσουν» τις αποταμιεύσεις τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για να ανακόψουν το κύμα φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Μοναδική πηγή αισιοδοξίας από τα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποτελέσουν οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας, η συμβολή των οποίων στα συνολικά τους μεγέθη αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Οι εκτός συνόρων θυγατρικές των τραπεζών στηρίζουν τα αποτελέσματά τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια αγορά «παράγει» ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το α΄ τρίμηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, της Εurobank, της Αlpha Βank και της Τράπεζας Πειραιώς από τις διεθνείς δραστηριότητες, ύψους άνω των 190 εκατ. ευρώ, περιορίστηκαν σε 34 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση λόγω των υποαξιών που καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και το β΄ τρίμηνο του 2010 οι ξένες αγορές θα είναι αυτές που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την υλοποίηση αυξημένων διαγραφών δανείων με στόχο τη διατήρηση υγιών χαρτοφυλακίων.

Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η πορεία του κλάδου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική οικονομία. Οπως τονίζουν σχετικά, όσο το Δημόσιο παραμένει αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, σε ανάλογη θέση θα βρίσκονται και οι τράπεζες. Ως τότε, μοναδική πηγή δανεισμού θα παραμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα χρωστούν με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία περισσότερα από 93 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια και των κρατικών εγγυήσεων. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο μέτωπο της ρευστότητας, με δεδομένη και τη συντηρητική πολιτική που ακολουθείται στη χορήγηση δανείων. Ωστόσο, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά η Ευρωτράπεζα θα ξεκινήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης του συστήματος. Αν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, θα πρέπει να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στην πιο ακριβή διατραπεζική αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η επάνοδος του Δημοσίου στις εκδόσεις ομολόγων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί για την εφετινή χρονιά φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξούν ότι η πορεία των ελλειμμάτων θα είναι καλύτερη του αναμενομένου και η ύφεση θα αποδειχθεί ηπιότερη των προβλέψεων των διεθνών οργανισμών. Με τον τρόπο αυτόν, οι ξένοι θα πειστούν για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της χωρίς να χρειαστεί η αναδιάρθρωσή του, γεγονός που θα επιτρέψει στο Δημόσιο και στις τράπεζες να αναζητήσουν ξανά δανεικά από την ελεύθερη αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk