Τέλος εποχής. Εφυγε ο Τίτος Μυλωνόπουλος του Οδυσσέα. Ο χαμογελαστός εκδότης, αν και παλαιός, έφυγε νέος. Στην πολιτική του κηδεία ήταν μόνο το σινάφι. Κάπου ανάμεσα στα μνήματα νομίζω είδα τον Μέλβιλ, τον Μπουκόφσκι, τα αδέλφια Χάινριχ και Τόμας Μαν, τον Γκύντερ Γκρας, τον Μπουνιουέλ, τη Βιρτζίνια Γουλφ, την Ντόρις Λέσινγκ, τον Γιόζεφ Ροτ, τον Ντος Πάσος, τον Ντέμπλιν και άλλους πολλούς από τους συγγραφείς που μας γνώρισε πρώτος αυτός.

Ενάντια στην κρίση 1. Περνοδιαβαίνω τη Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν από το Χημείο, και σταματώ σε δύο μικρά αλλά πολύ ζωντανά βιβλιοπωλεία, τον Αλφειό και τον Ναυτίλο. Και τα δύο έχουν στο πεζοδρόμιο πάγκους με μεταχειρισμένα βιβλία. Ψάχνω στο πρώτο και βρίσκω τη «Σαρκοφάγο» του Γιώργου Ιωάννου και το «Οι συνυπάρχοντες» του Αριστοτέλη Νικολαΐδη με 5 ευρώ. Κοιτάζω και στο δεύτερο και βρίσκω στις ίδιες χαμηλές τιμές πρόσφατο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ιαν Ράνκιν αλλά και πολλά έργα του Σαίξπηρ και του Γκαίτε. v Αν μπείτε μέσα και στα δύο, θα τα χάσετε· ένας πλούτος παλαιών και καινούργιων, αλλά πάντα φτηνών, βιβλίων σάς περιμένει. Είναι μια κάποια λύση για χαλεπούς καιρούς.

Ενάντια στην κρίση 2. Οι εκδότες ρίχνουν στην αγορά τα καλύτερά τους ονόματα με σκοπό να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο σοβαρό κύμα κρίσης. Παράλληλα οι συγγραφείς γράφουν συνεχώς, δεν καταλαβαίνουν από κρίση. Ισως και να τους εμπνέει, ποιος ξέρει; Ετσι, τον χειμώνα αναμένουμε από τον Καστανιώτη τα καινούργια μυθιστορήματα της Αμάντας Μιχαλοπούλου, της Ιωάννας Καρυστιάνη και της Ευγενίας Φακίνου. v Της Αμάντας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, με ήρωες ένα ζευγάρι Γερμανών που έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα και ανακαλύπτει ένα παιδί που μοιάζει με το χαμένο δικό τους παιδί. v Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται να είναι και το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου (γνωστού από το πολύ ωραίο ροκ μυθιστόρημα «Μπλε καστόρινα παπούτσια») που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τόπος με τίτλο «Ο μαύρος Μακεδών». Πρόκειται για την προκλητική ιστορία ενός αναρχικού μακεδονομάχου που πήρε το προσωνύμιο «μαύρος» από το χρώμα του. Μαύρος και αναρχικός στη Μακεδονία, χμ… προβλέπω αφορισμούς και πάλι.

Διάσωση. Το ΕΚΕΜΕΛ τη γλίτωσε. Οι 400 υπογραφές συγγραφέων έπαιξαν υποστηρικτικό ρόλο και το υπουργείο συγκατένευσε να το βοηθήσει. Ετσι, παρά τις περικοπές που και το ίδιο έκανε στο κόστος λειτουργίας του, τελικά θα λειτουργήσει το φθινόπωρο κανονικά. v Τέλος καλό, όλα καλά.

jbasko@dolnet.gr