Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, ζώντας επί μήνες μόνος το στρες του Ασφαλιστικού και της πολλαπλής πίεσης, πολιτικής και κοινωνικής, ξέσπασε χθες στο Κοινοβούλιο, μη διστάζοντας να επιτεθεί εκτός των άλλων και κατά της διαδικασίας επιλογής γενικών γραμματέων, διοικητών και στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αμφισβητώντας μια από τις πρώτες επαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Με τον αέρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού τομέαχρειάστηκαν εννέα μήνες για να «επιτύχει» τους πρώτους διοικητές ασφαλιστικών ταμείων- επιτέθηκε στη διαδικασία επιλογής γενικών γραμματέων και διοικητών με βιογραφικά μέσω Ιnternet, τη χαρακτήρισε «εξευτελιστική» και τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασής της.

Κινούμενος με την ίδια διάθεση επιτέθηκε και κατά των φορέων της εισφοροδιαφυγής, προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να κλείσει δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Προσδιόρισε σε 800.000 τα πρόσωπα και τους φορείς που εισφοροδιαφεύγουν και έδωσε προθεσμία συμμόρφωσης των πάντων ως τον προσεχή Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει ως αργά το βράδυ στο ξέσπασμα Λοβέρδου. Και πιθανώς να μην το κάνει, καθώς ουδείς πλέον μπορεί να ψέξει τον υπουργό Εργασίας μετά το πολιτικό βάρος που ανέλαβε. Είναι σαν να κατέκτησε το δικαίωμα της ιερής οργής και την αυτονομία της πολιτικής έκφρασης. Και με το χθεσινό ξέσπασμα ίσως θέλησε να επιβεβαιώσει τα πολιτικά αγαθά που κατέκτησε τους προηγούμενους σκληρούς μήνες.

«Θα κλείσουμε τις ΔΕΚΟ που δεν καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ»
«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις, ακόμη και σε ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν θα σπεύσουν ως τις αρχές Οκτωβρίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας κατά τη διαδικασία ακρόασης του νέου διοικητή του ΙΚΑ ότι οι εισφοροδιαφεύγοντες εργοδότες ξεπερνούν τους 800.000. «Εξαντλώντας κάθε περιθώριο, με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα μειώσαμε κατά 80% τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και πλέον, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, δίνουμε περιθώριο δύο μηνών στους οφειλέτες να προσέλθουν στα Ταμεία και να ρυθμίσουν την πληρωμή των εισφορών σε δόσεις» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Για όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση ως τις αρχές Οκτωβρίου θα εφαρμόσουμε τον νόμο χωρίς εξαιρέσεις και θα κλείσουμε εταιρείες» συμπλήρωσε. «Και αν με ρωτάτε τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ που χρωστάνε, η απάντηση είναι ότι και αυτές θα κλείσουν» είπε, «φωτογραφίζοντας», κατά πληροφορίες, επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως η ΕΘΕΛ, η οποία οφείλει εισφορές προς το ΙΚΑ που ξεπερνούν το ποσό των 27 εκατ. ευρώ.

Εμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του ΙΚΑ έδωσε εξάλλου ο νέος διοικητής του ιδρύματος κ. Ρ. Σπυρόπουλος , ο οποίος παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία για την απαξία των ακινήτων.

Μόνον οι αντικειμενικές τους αξίες είναι της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ και αποφέρουν έσοδα μόλις 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ με ορθολογικότερη διαχείριση θα μπορούσαν να αποφέρουν 200 εκατ. ευρώ, είπε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που διαθέτει στην οδό Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει και το θέατρο Ρεξ, το ίδρυμα εισπράττει από ενοίκια 3 ευρώ ανά τ.μ., όταν το ίδιο το ίδρυμα καταβάλλει στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές για ενοικιαζόμενα κτίρια 11 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης ένα ολόκληρο τετράγωνο στην οδό Πειραιώς παραμένει αναξιοποίητο επί 20 χρόνια, κατά τα οποία τα διαφυγόντα έσοδα του ιδρύματος υπολογίζονται περίπου σε 200 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σπυρόπουλος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να εισπράττονται παρανόμως συντάξεις ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει. Δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, καθώς από το μητρώο του οργανισμού προκύπτει ότι 8.500 συντάξεις καταβάλλονται σε ασφαλισμένους που είναι μεγαλύτεροι από… 105 ετών!

«Εξευτελιστική διαδικασία η επιλογή διοικητών μέσω διαβούλευσης»
«Κεραυνούς» κατά της διαδικασίας της λεγόμενης ανοιχτής διακυβέρνησης («open government») για την επιλογή προσώπων που στελεχώνουν θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξαπέλυσαν χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ.Κακλαμάνης.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νέου διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβ. Σπυρόπουλου – η τοποθέτηση του οποίου υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ- ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «εξευτελιστική» τη διαδικασία που αποτρέπει, όπως είπε, αξιόλογους ανθρώπους να αποδεχθούν προτάσεις για διορισμό τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διοικήσεις των Ταμείων ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι από τις διαδικασίες της ανοιχτής διακυβέρνησης «δεν υπήρξαν αξιόλογες διαθέσιμες υποψηφιότητες» και η πολιτική ηγεσία υποχρεώθηκε να απευθύνει «παρακλήσεις για συμμετοχή σε σοβαρούς ανθρώπους, όπως δικηγόρους, ανώτερα στελέχη της διοίκησης και άλλους», αλλά οι απαντήσεις που έλαβε ήταν αρνητικές.

«Μας είπαν:“Θα μας εξευτελίσετε χωρίς λόγο, αφού ούτε χρήματα δίνετε, ούτε τίποτε άλλο, και το μόνο που προσφέρετε απλόχερα είναι ο εξευτελισμός”» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος, αν και τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης της διαδικασίας αυτής, γνωστοποίησε ότι συνεχίζεται, και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την επιλογή για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ του συνταξιούχου δημοσιογράφου κ. Κ. Τσουπαρόπουλου.

Νωρίτερα την έντονη αντίθεσή του με το σύστημα αυτό είχε εκφράσει ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος θεώρησε λάθος να μην έχει λόγο ο υπουργός για τους συνεργάτες που επιλέγονται να στελεχώνουν οργανισμούς τους οποίους εποπτεύει, ενώ έκανε λόγο για «έλλειμμα λειτουργικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί», καθώς κρίσιμοι τομείς της δημόσιας διοίκησης, όπως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, παραμένουν ακέφαλοι.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έφερε ως παράδειγμα αποτυχίας του συστήματος την καθυστερημένη τοποθέτηση στο ΙΚΑ του κ. Σπυρόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν υπέβαλε αίτηση στο «open government». «Ποιος μπορεί να μας εξηγήσει γιατί χρειάστηκαν εννέα μήνες για να διοριστεί ο κ. Σπυρόπουλος;» αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης.

Πάντως η τοποθέτηση στο ΙΚΑ του πρώην υφυπουργού Εργασίας και ως τώρα γενικού γραμματέα του υπουργείου, αλλά και γενικού διευθυντή του ΠαΣοΚ, επαινέθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε την επιλογή του, ενώ «λευκή» ψήφο έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευρύτερη συναίνεση συγκέντρωσε και η επιλογή του οικονομολόγου κ. Αθ. Αθανασίου για τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που υπερψηφίστηκε από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ το λευκό προτίμησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.