Απίστευτο αλλά αληθινό: ο Φιντέλ Κάστρο όχι μόνον είναι ζωντανός, αλλά αρθρώνει ξανά δημόσιο λόγο! Η αρρώστια μοιάζει να τον έχει κάνει πιο ταπεινό. Δεν είναι ο «άνθρωπος από μάρμαρο» αλλά ένας σοφός γέρος που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου. Ο φλογερός κομμουνιστής, ο αλύγιστος ηγέτης της Κούβας, έγινε «πράσινος». Τώρα μιλά για τις οικολογικές απειλές, για την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ που πλησιάζει τις κουβανικές ακτές, για τον κίνδυνο από τα πυρηνικά όπλα, για το πώς η οικονομική κρίση γκρεμίζει τις ζωές των απλών ανθρώπων. Αλλά και για το Μουντιάλ (όπου, κατά τη γνώμη του, οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής αδικήθηκαν κατάφωρα), για την απογοήτευση που νιώθει από τον Μπαράκ Ομπάμα, για την ομορφιά των δελφινιών. Και δεν ξεχνά το αγαπημένο του μπέιζμπολ…

«Το να βλέπεις ξανά τον Κάστρο να μιλάει στην τηλεόραση είναι σαν να βλέπεις μια παλιά κιτρινισμένη φωτογραφία να πέφτει από ένα κουτί με αναμνηστικά» έγραψε, σχεδόν ποιητικά, η Γιοάνι Σάντσες, η διάσημη αντικαθεστωτική «μπλόγκερ» της Κούβας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Κουβανοί- και όλος ο κόσμος- παρακολουθούν έκπληκτοι τον άφαντο εδώ και τέσσερα χρόνια 83χρονο πρώην «λίδερ μάξιμο» να βγαίνει για πρώτη φορά από την εντατική, να συναντιέται με αξιωματούχους και πολίτες και να δίνει μια «εφ΄ όλης της ύλης» τηλεοπτική συνέντευξη. Μάλιστα δρομολογώντας την απελευθέρωση δεκάδων πολιτικών κρατουμένων, παζαρεύει με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τη χαλάρωση του απάνθρωπου οικονομικού εμπάργκο. Ω, γλυκιά γεύση της εκδίκησης!

Σύμφωνοι, μοιάζει κουρασμένος και ασθενικός. Αλλά συνάμα παραμένει διαυγής και ενθουσιώδης.

Αλλο να διαβάζεις τα σύντομα κείμενα που έστελνε τα τελευταία χρόνια στις κομματικές εφημερίδες και άλλο να ακούς ξανά τη βαθιά, έμπειρη φωνή του. Είναι ο λόγος ενός ανθρώπου που νιώθει δικαιωμένος Δεν είναι και μικρό πράγμα να έχει αντέξει μια επανάσταση σχεδόν έξι δεκαετίες την πίεση «en los narises den imperio»- μέσα στα ρουθούνια της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Ομως το να μπορέσεις να σπείρεις τις- τόσο λοιδορημένες, και από το 1990 και μετά τόσο απίστευτα μοναχικές- σοσιαλιστικές ιδέες σου σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία και ο Ισημερινός, και να δεις «μαθητές» σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον Εβο Μοράλες και τον Ραφαέλ Κορέα να επιχειρούν να μεταμορφώσουν τις πατρίδες τους ακολουθώντας τα «διδάγματά» σου, αγγίζει τα όρια της πολιτικής μεταφυσικής. Κάτι από μόνο του αντιφατικό αφού, ως γνωστόν, ο γερο-Φιντέλ είναι αθεράπευτα άθεος.

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ
Αχρηστη η τεχνογνωσία μπροστά στην κηλίδα της ΒΡ
«Είναι μια τρομερή καταστροφή.Ούτε τα δελφίνια δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν.Ολη αυτή η τεχνογνωσία που συγκεντρώσαμε ως ανθρωπότητα εδώ και 60 χρόνια,ο ουσιαστικός τριπλασιασμός της γνώσης,δεν εμπόδισε τα όσα συμβαίνουν σήμερα.Ο κόσμος μας ζει ανάμεσα σε δύο τραγωδίες,μία των πόλεμων και μία της καταστροφής του περιβάλλοντος».

Σήμερα η «ελεύθερη» αγορά οδηγείται στην εξαφάνιση
«Φαίνεται πως η Αυτοκρατορία (οι Ηνωμένες Πολιτείες) δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς την οικονομία της αγοράς,στην οποία κυριαρχεί.Ομως τί αξία θα είχε το δολάριο αν η δήθεν «ελεύθερη» αγορά εξαφανιστεί; Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο πριν από 15 χρόνια,αλλά τώρα αποτελεί σοβαρή πιθανότητα».

Καταιγίδα φωτιάς περιμένει τους γιάνκηδες στο Ιράν
«Οι ΗΠΑ αποσκοπούν στον έλεγχο όλων των ζωτικών πετρελαιοπαραγωγών περιοχών στη Μέση Ανατολή.Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να επιτεθούν οι γιάνκηδες στο Ιράν,με την υποστήριξη του Ισραήλ. Θα αντιμετωπίσουν μια καταιγίδα φωτιάς,ένα επίπεδο αντίστασης που δεν συνάντησαν στο Ιράκ».

Με τόσα πυρηνικά κανένας δεν είναι ασφαλής
«Ο κόσμος όλος κινδυνεύει.Οσο υπάρχουν στη γη 20.000 πυρηνικές κεφαλές,κανένας δεν είναι ασφαλής».

Ντροπή στον ταλαντούχο Ομπάμα!

8 Ιανουαρίου 1959: Ο Φιντέλ Κάστρο με το όπλο στο χέρι πανηγυρίζει για τη νίκη της επανάστασης

«Ο Ομπάμα θα έπρεπε να ντρέπεται που διατηρεί την Κούβα στη λίστα με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Είναι ένας άνθρωπος με αδιαμφισβήτητο ταλέντο, αλλά θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτό το αυτοκρατορικό ψέμα».