Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ «Eπώδυνα μέτρα και μεγάλες θυσίες «αιμοδοτούν» το χρέος»

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σε απόφασή του αναφέρει:

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σε απόφασή του αναφέρει:

«Το Πολιτικό Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι σ’ αυτή την κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη χώρα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν χρέος να προχωρήσουν αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Η πρόκληση ανάπτυξης και εγκαθίδρυσης ολοκληρωμένων κοινωνικών και προνοιακών δομών, αποτελεί τον άμεσο στόχο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του, αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης εκτίμησε ότι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων για την υπογραφή πλαισίου συμφωνίας συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας και ισχυροποιεί την συλλογική μας προσπάθεια για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι αποφάσεις που παίρνουμε πρέπει να είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν την χώρα όχι μόνο από την κρίση, αλλά (και) από πιθανές εξελίξεις του αύριο (που) δεν τις ξέρουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δούμε το κλίμα διεθνώς
μέσα στο οποίο βρισκόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε
».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν θα ήθελε να πάρει τις «δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ιδεολογικά αυτές οι οποίες θα μπορούσαν να μας εκφράσουν. Αρκετές απ’ αυτές τουλάχιστον, δεν μιλάμε για όλες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επώδυνα μέτρα και μεγάλες θυσίες που ουσιαστικά «αιμοδοτούν» το χρέος και τα ελλείμματα που συσσωρεύτηκαν επί πολλά χρόνια και επιβαρύνθηκαν και από άλλες πολιτικές.

«Πέρα από τη διεθνή κρίση, πέρα από το χρέος και το έλλειμμα, και οι αγορές αμέσως μας χτύπησαν», είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «από την άλλη δεν είχαμε μοντέλο κοινωνικού κράτους, ούτε ασφαλιστικό σωστό, ούτε προνοιακό σύστημα είχαμε, και το ασφαλιστικό το είχαμε «πασπαρτού» για κάθε περίπτωση. Το ίδιο και με το θέμα της ανεργίας. Το «λύναμε» μέσα από το Δημόσιο. Αυτή ήταν, η βασική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, το Δημόσιο. Αλλά και η οικονομία μας, δεν ήταν ανταγωνιστική».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση «έκανε κεντρική πολιτική τις χειρότερες πρακτικές, από την διαφθορά μέχρι το ρουσφέτι και την αδιαφάνεια», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στις αγορές οι οποίες «μετά το 2008 ήταν ή άκρως φοβισμένες ή κερδοσκοπικές και επάνω σε αυτό υπήρχαν πολλοί που «σπεκουλάρανε», όσο και στην έλλειψη ενός μηχανισμού παρέμβασης στις αγορές από την ΕΕ και διεθνώς, κάτι που βάθαινε την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αν η παρέμβαση αυτή είχε πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα, «θα μπορούσαμε να είχαμε λιγότερες επιπτώσεις σε ότι αφορά τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε» και εκτίμησε ότι «ο έλληνας πολίτης μπορεί να δεχτεί αυτά τα μέτρα, να κάνει τώρα θυσίες, εφ’ όσον μπει τάξη, εφ’ όσον γίνουν αλλαγές, εφ’ όσον γίνει η οικονομία βιώσιμη, εφ’ όσον υπάρξει προοπτική, φως, δικαιοσύνη κλπ. Και αυτό είναι στο στοίχημά μας».

«Στόχος είναι να φτάσουμε γρήγορα εκεί, ώστε να μπορούμε, και δεν μας το απαγορεύει κανείς, εφόσον αυτά τα μέτρα αποδώσουν γρήγορα και αρχίσει και καλυτερεύει το δημοσιονομικό, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είπε πρώτο «να φύγουμε από το Μνημόνιο και την επιτήρηση» και επέκρινε τον αρχηγό της ΝΔ ότι λέει το ίδιο πράγμα «για να κρύψει ποιος μας έβαλε σε επιτήρηση».

«Αυτοί μας έβαλαν, και μας έβαλαν δύο φορές στην επιτήρηση. Μιλούσαν συνεχώς περί «αλλαγών» και «μεταρρυθμίσεων» και τελικά μας κατάντησαν εκεί που μας κατάντησαν», είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα μιλούν χωρίς να έχουν καμία πειστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και προσέγγιση στα λάθη τα οποία έχουν κάνει, στις πρακτικές και τις αντιλήψεις τους. Και μάλιστα, οι πολιτικές τους σήμερα βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με αυτά τα οποία κάνουμε, και είναι οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».

«Εμείς πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη που δεν είναι μόνο εθνική αλλά και μάχη στην Ευρώπη και παγκοσμίως για τις ιδεολογικές μας αναφορές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στις αλλαγές που όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι χρειάζονται πρέπει να συμμετέχουν οι πολίτες».

«Σίγουρα δεν θα συμμετάσχουν εκείνοι που έχουν παγιωμένα συμφέρον

τα, αλλά εκείνοι που αισθάνονται ότι μπορούν να αλλάξουν και ότι πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που πρέπει να είναι φορείς αλλαγής και αυτές πρέπει να τις αναδείξουμε
», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «το πατριωτικό στοίχημα για μας, είναι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στις δυνάμεις του Ελληνισμού. Έχουμε τις δυνατότητες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις. Αυτό θα μας βγάλει από την επιτήρηση».-

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk