Επιμελητήρια της Ευρώπης Ζητούν από την ΕΕ τη συγκρότηση οίκου αξιολόγησης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζητούν από την ΕΕ οι πρόεδροι της Λέσχης των μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που συναντήθηκαν στο Άμστερνταμ.

<b>Επιμελητήρια της Ευρώπης </b>Ζητούν από την ΕΕ τη συγκρότηση οίκου αξιολόγησης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ | tovima.gr

H δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και η επανεξέταση του τρόπου διακυβέρνησης και οι πηγές εσόδων των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, αποτελεί κοινό αίτημα προς την ΕΕ που αποφάσισαν να υποβάλλουν οι πρόεδροι της Λέσχης των μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης (ΕΒΕ Αθήνας, Άμστερνταμ, Κωνσταντινούπολης, Μαδρίτης, Μιλάνου, Παρισίων και Φρανκφούρτης), έπειτα από πρόταση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Στη συνάντηση των προέδρων των μεγάλων επιμελητηρίων στο Άμστερνταμ παρουσιάστηκε η οικονομική κατάσταση των χωρών και των πόλεων που συμμετέχουν στη Λέσχη, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας, τρόποι επενδύσεων από επιχειρήσεις της μιας χώρας στην άλλη, ενώ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο της συζήτησης, τόνισε ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποδείχτηκαν απολύτως αναξιόπιστοι στην οικονομική κρίση και με αδιαφανείς διαδικασίες δημιουργούν απανωτά κύματα κερδοσκοπίας σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και του ευρωπαϊκού Νότου. Στο σημείο αυτό ζήτησε από τα μέλη της Λέσχης να υποστηρίξουν, με κοινό αίτημά τους, προς την ΕΕ τις προαναφερόμενες αλλαγές. Η πρόταση βρήκε σύμφωνους όλους τους προέδρους της Λέσχης, οι οποίοι αποφάσισαν για την άμεση προώθηση του θέματος στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, κ. Pieter Tordoir, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ορατά μέσα στο 2010 με τις χώρες του νότου, όμως, να υστερούν σημαντικά. Συγκεκριμένα, αναμένεται για το 2010 η αύξηση του ΑΕΠ να κυμανθεί στο 1,5 % για τη Γαλλία, στο 1,3 % για την Ολλανδία, στο 0,85 % για την Ιταλία, στο -0.4 % για την Ισπανία και στο -2.0 % για την Ελλάδα, με τον ρυθμό ανάπτυξης να βελτιώνεται σημαντικά μέσα στο 2011 για όλες τις χώρες.

Οι μητροπόλεις των ανωτέρω χωρών κατά κοινή διαπίστωση έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ από ό,τι τα σύνολα των χωρών, με την Αθήνα να υστερεί λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης οικονομικής δραστηριότητας που έχει φτάσει σε επίπεδα κορεσμού (η Αθήνα παράγει το 49% του ΑΕΠ της χώρας με αποτέλεσμα να μην διαφοροποιείται σημαντικά στους ρυθμούς αύξησης από το σύνολο της χώρας).

Όσον αφορά στον πληθωρισμό (δείκτης τιμών καταναλωτή), στην Ελλάδα το Μάιο του 2010 εκτινάχθηκε στο 5,4 %, ενώ την ίδια χρονική στιγμή στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη Λέσχη βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: Γαλλία 1,6 %, Γερμανία 1,2 %, Ιταλία 1,3 %, Ισπανία 1,8% και Ολλανδία 0,9%. Επίσης, για το 2010, μεταξύ των χωρών της Λέσχης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα παρουσιάσει η Ισπανία 19,4% και το χαμηλότερο η Ολλανδία 4,9 %.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk