Απόφαση Ελεγκτικού ΣυνεδρίουΕντοπίστηκαν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στο Δημόσιο

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο πέντε βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, ενώ υπήρξαν παρατηρήσεις για την νομιμότητα και για άλλων διατάξεων.

<b>Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου</b>Εντοπίστηκαν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στο Δημόσιο | tovima.gr

Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απασχόλησε τη χθεσινή (Τρίτη) κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ).

Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια του Συνεδρίου, κατά τις προηγούμενες μέρες, είχε επεξεργαστεί το ασφαλιστικό, που αφορούσε τους τομείς δημόσιο και ιδιωτικό. Η συνύπαρξη, ωστόσο, των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να διαβιβαστεί στο ΕΣ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.

Η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε και πάλι ορισμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, ενώ ένα άρθρο κρίθηκε αντίθετο στο Πρώτο
Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, αλλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Ακόμη, κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.

Τέλος, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβε, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, τις αντισυνταγματικότητες, που είχε εκφράσει επί του πρώτου νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται.

Ο κυβ. εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, περί της γνωμοδότησης του ΕΣ για το ασφαλιστικό του δημοσίου

«Εμείς λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, είναι γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού του δημοσίου.

«Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που βάζει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. άρα όταν τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κριθεί ότι είναι συμβατά με το Σύνταγμα, το να υπάρχει μια αντισυνταγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και μάλιστα εύκολα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk