Αδυναμία της Wind για την καταβολή τόκων στους δανειστές της

Ζητεί αναδιάρθρωση τους χρέους ύψους 1,8 δισ ευρω και υποψήφιους αγοραστές

Σε αναβολή της καταβολής τοκοχρεολυσίων προς τους πιστωτές της ύψους περίπου 40 έως και 55 εκατ.ευρω που έπρεπε να δοθούν τις επόμενες ημέρες προχωρεί η Wind Ελλάς, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τα χρηματοοικονομικά της και δεν μπορεί να αποπληρώσει το συνολικό χρέος που φθάνει το 1,8 δισ. ευρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί και διαδικασία αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής της δομής και οι συζητήσεις με τους πιστωτές έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 15 ημέρες.

Παράλληλα η Wind Ελλάς θα ανακοινώσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για άμεση κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών με σκοπό τη μερική ή και συνολική εξαγορά της. Σημειώνεται ότι αν και η ονομαστική αξία των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Ελλάς ανέρχεται σε 1,8 δις. Ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία των ομολόγων αυτών, τα οποία διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές, είναι σήμερα μικρότερη των 700 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πριν από περίπου ένα εξάμηνο είχε πετύχει να αναδιαρθρώσει το συνολικό της χρέος, ύψους 3,2 δισ ευρω γλυτώνοντας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο πλέον το επικρατέστερο σενάριο που συζητιέται στην αγορά είναι οι πιστωτές της Wind Ελλάς να ζητήσουν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμενου να μειώσουν τα δανεια της επιχείρησης από 1,8 δισ. ευρώ σε περίπου 0,8 έως 1,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να πουληθεί ποσοστό της σε κάποιο επενδυτικό σχήμα.

Τα αποτελέσματα το τελευταίο εξάμηνο της Wind Ελλάς επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τόσο από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όσο και από τον έντονο ανταγωνισμό. Τα συνολικά έσοδα της Wind Ελλάς μειώθηκαν κατά 18,5% φθάνοντας στα 216,9 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από την κινητή μειώθηκαν κατά 21,8% την ίδια περίοδο, στα 170 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι η εταιρεία η θα κλείσει η θα συγχωνευτεί.

Για το 2009 η Wind Hellas σημείωσε ζημίες ύψους 259 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εμφανίζει τόσο υψηλές ζημίες σε μια χρήση. Το 2008, η Wind είχε ζημίες προ φόρων ύψους 64 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους ύψους 21 εκατ. ευρώ. Πάντως, μεγάλο μέρος της ζημίας της επιχείρησης που καταγράφεται στη χρήση του 2009 αποδίδεται στις ζημίες του 4ου τριμήνου του έτους, ύψους 186 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, η διοίκηση της εταιρείας ενέγραψε το συγκεκριμένο τρίμηνο σημαντικές δαπάνες και κόστος που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση του χρέους της, αλλά και με την αναδιοργάνωση της ίδιας της επιχείρησης (π. χ. κόστος εθελουσίας εξόδου κ. λπ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk