Κόπωση στον ελληνικό τουρισμό το 2009 – Δυσοίωνες οι προοπτικές για φέτος

Υποχώρηση εμφάνισε στο σύνολό του πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, εμφανίζοντας μείωση 10,6% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι τα μεγέθη φέτος θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Κόπωση στον ελληνικό τουρισμό το 2009 – Δυσοίωνες οι προοπτικές για φέτος | tovima.gr

Μείωση εμφανίζει στο σύνολό του ο ελληνικός τουρισμός το 2009 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών επιχειρηματιών, στην καλύτερη περίπτωση, και το 2010 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 10,6% πέρυσι, φθάνοντας στο ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ. Κατά 6,4% υποχώρησαν οι διεθνείς τουριστικές, με πτώση 4,5% διαμορφώθηκε και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στα 697 ευρώ.

Η συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, είναι στο 15,2%, ενώ η συμμετοχή του στην απασχόληση φτάνει το 18,2%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της ΤτΕ, από το συνολικό ποσό των εισπράξεων το 63,57% των 10,4 εκατ.ευρώ, δηλαδή τα 6,6 εκατ.ευρώ προέρχονται από μεμονωμένους ταξιδιώτες ενώ μικρότερο ποσοστό 36,43%, 3,7 εκατ.ευρώ αφορά στα οργανωμένα ταξίδια.

Όσον αφορά στην εποχικότητα των διανυκτερεύσεων στα 9.559 ξενοδοχεία της χώρας από τα οποία το 52% των κλινών βρίσκεται σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Μακεδονία, αυτή «συσσωρεύεται» τον μήνα Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το 31% των ξενοδοχείων ανήκει στην κατηγορία των 2 αστεριών, 26% στα 4 αστέρια, 23% στα 3 αστέρια, 12% στα 5 αστέρια και 8% στο ένα αστέρι.

H Ελλάδα μεταξύ των ανταγωνιστών της σε παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 16η θέση ενώ Τουρκία και Ισπανία προηγούνται και βρίσκονται στις θέσεις 7 και 3 αντίστοιχα στις αφίξεις και τις εισπράξεις στις θέσεις 9 και 2. Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας η Ισπανία βρίσκεται στην 6η και η Κύπρος στην 21η, όπου προηγούνται της Ελλάδας η οποία κατατάσσεται στην 24η.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk