Στα δύο η κυβέρνηση απέναντι στους απεργούς

Δύο συσκέψεις έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποκτήσει ενιαία γραμμή απέναντι στον κίνδυνο ακραίων εκδηλώσεων από τους διαδηλωτές και αποκλεισμού του λιμανιού του Πειραιά. Τα μηνύματα που έφθαναν στο επιτελείο του κ. Γ.Παπανδρέου από την κοινωνία αλλά και από τον χώρο των συνδικαλιστών ήταν ανησυχητικά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και οργισμένος, ακραία στοιχεία (από δεξιά και αριστερά) προετοιμάζονται για βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία, οι καταλήψεις υπουργείων δεν αποκλείονται, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα φρουρούν τη Βουλή.

Δύο συσκέψεις έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποκτήσει ενιαία γραμμή απέναντι στον κίνδυνο ακραίων εκδηλώσεων από τους διαδηλωτές και αποκλεισμού του λιμανιού του Πειραιά. Τα μηνύματα που έφθαναν στο επιτελείο του κ. Γ.Παπανδρέου από την κοινωνία αλλά και από τον χώρο των συνδικαλιστών ήταν ανησυχητικά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και οργισμένος, ακραία στοιχεία (από δεξιά και αριστερά) προετοιμάζονται για βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία, οι καταλήψεις υπουργείων δεν αποκλείονται, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα φρουρούν τη Βουλή. Στελέχη της Αστυνομίας ομολογούσαν ότι στην προηγούμενη μεγάλη διαδήλωση δυσκολεύθηκαν πολύ να περιφρουρήσουν τη Βουλή από θερμόαιμα στοιχεία και, φυσικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αστυνομία επιθυμούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να χαθούν ξανά ζωές. Η μεγάλη μάχη όμως θα δοθεί στον Πειραιά. Σε αυτό το κλίμα συνεδρίασαν το πρωί οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης , Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη .

Στη σύσκεψη αυτή διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές των προηγούμενων ημερών στον Πειραιά ούτε να επιτραπούν φαινόμενα όπως π.χ. καταλήψεις υπουργείων ή άλλων δημόσιων κτιρίων. Επίσης αποφασίστηκε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί στις περιπτώσεις που διαπράττονται παρανομίες αλλά και ότι η Αστυνομία θα πρέπει να δράσει προληπτικά. Αλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν ότι υπάρχουν ο νόμος και τα μέσα καταστολής για να αντιμετωπιστούν ακραίες συμπεριφορές.

Το απόγευμα εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης . Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς τον ενημέρωσε για την απόφαση να τηρήσει σκληρή γραμμή η κυβέρνηση στην περίπτωση που διαταραχθεί η ηρεμία. Ο ίδιος είναι γνωστό ότι κινείται στη βάση άλλης «γραμμής» και δεν επιθυμεί να προκαλέσει άσκοπες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, καθώς πιστεύει ότι η ανάμειξη της Αστυνομίας μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για βίαια επεισόδια. Επίσης, εκτιμά ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν προσφέρεται επιχειρησιακά για κινήσεις απώθησης των διαδηλωτών.

«Θα κάνω ό,τι έκανα και στις προηγούμενες διαδηλώσεις. Γιατί να αλλάξω τακτική;» λέει σε όσους τον ρωτούν και αφήνει αιχμές για όσους συναδέλφους του ζητούν να μετατρέψει σε πεδίο μάχης το λιμάνι, όπως ζητούσαν να επέμβει αποφασιστικά και στην απεργία των πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή. «Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. O δικός μου στόχος είναι να διατηρήσω την κοινωνική ειρήνη, όχι να αιματοκυλήσω την πόλη. Ο κόσμος περνάει άσχημα, δεν θα του απαγορεύσουμε να απεργήσει και να διαδηλώσει» σημειώνει.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τη σημερινή κινητοποίηση: Να προστατευθεί η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία ώστε να μην υπάρξουν καταστροφές στην πόλη και να μην κινδυνέψουν ζωές. Επίσης, θα περιφρουρηθούν συγκεκριμένα κτίρια, όπως, π.χ., τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το Κοινοβούλιο κ.ά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk