Νέο καμπανάκι για δημοφιλές φάρμακο του διαβήτη

Δύο νέες μελέτες κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το φάρμακο Αvandia (δραστική ουσία ροσιγλιταζόνη), το οποίο λαμβάνεται από εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως. Οι μελέτες αυτές συνδέουν το φάρμακο με επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών και οι συγγραφείς τους ζητούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αμερικανικές αρχές να το αποσύρουν από την αγορά. Η πρώτη μελέτη αποτελεί μια πολύ μεγάλη ανασκόπηση όλων των ιατρικών φακέλων ασθενών στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Νέο καμπανάκι  για δημοφιλές  φάρμακο  του διαβήτη | tovima.gr

Δύο νέες μελέτες κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το φάρμακο Αvandia (δραστική ουσία ροσιγλιταζόνη), το οποίο λαμβάνεται από εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως. Οι μελέτες αυτές συνδέουν το φάρμακο με επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών και οι συγγραφείς τους ζητούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αμερικανικές αρχές να το αποσύρουν από την αγορά.

Η πρώτη μελέτη αποτελεί μια πολύ μεγάλη ανασκόπηση όλων των ιατρικών φακέλων ασθενών στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης. Εδειξε ότι από το 1999, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Αvandia, περίπου 50.000 Αμερικανοί που το έλαβαν πέθαναν, εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν ένα άλλο ανταγωνιστικό φάρμακο για τον διαβήτη (Αctos).

Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Ιnternal Μedicine» και η οποία ανήκει στους ειδικούς που πρώτοι σήμαναν συναγερμό σχετικά με τη σύνδεση του Αvandia με καρδιαγγειακό κίνδυνο, ένας στους 52 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασε καρδιαγγειακή επιπλοκή.

Σημειώνεται ότι οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν δύο εβδομάδες πριν από ειδική ακρόαση για το θέμα, η οποία θα λάβει χώρα στις 13-14 Ιουλίου στην αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ). Πάντως από την πλευρά της παρασκευάστριας εταιρείας του φαρμάκου GlaxoSmithΚline εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι το Αvandia, όπως προκύπτει από μεγάλες μελέτες της εταιρείας, είναι ασφαλές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk