Το οξυγόνο των κομμάτων

Δύο νέα κόμματα γεννήθηκαν το Σαββατοκύριακο. Το ένα επισήμως. Η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη, που αποσκοπεί στην προσέλκυση ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς οι οποίοι δεν καλύπτονται πλέον από το ΠαΣοΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο ανεπισήμως. Το προανήγγειλε σαφώς η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αποσκοπώντας στους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Φαίνεται πως υπάρχουν προοπτικές επιβίωσης και για τα δύο κόμματα …

Το οξυγόνο  των κομμάτων | tovima.gr

Δύο νέα κόμματα γεννήθηκαν το Σαββατοκύριακο. Το ένα επισήμως. Η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη, που αποσκοπεί στην προσέλκυση ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς οι οποίοι δεν καλύπτονται πλέον από το ΠαΣοΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλλο ανεπισήμως. Το προανήγγειλε σαφώς η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αποσκοπώντας στους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Φαίνεται πως υπάρχουν προοπτικές επιβίωσης και για τα δύο κόμματα καθώς ο δικομματισμός κλυδωνίζεται περισσότερο από ποτέ και δείχνει ανίκανος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αξιοπιστίας που του προκαλεί η οικονομική κρίση, αλλά και η στείρα κομματική αντιπαράθεση με φόντο τα σκάνδαλα. Η Δημοκρατική Αριστερά αξιοποιεί ήδη την απουσία θέσεων και ιδεολογικού προσανατολισμού του Συνασπισμού, ο οποίος πραγματοποίησε το συνέδριό του μόνο και μόνο για να επισημοποιήσει το διαζύγιό του με την ανανεωτική πτέρυγα.

Κάτι ανάλογο συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο και στο συνέδριο της ΝΔ καθώς το μόνο που προέκυψε ήταν η επιβεβαίωση της μετωπικής σύγκρουσης του κ. Αντ. Σαμαρά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ταυτόχρονη απομόνωση όλων σχεδόν τα στελεχών που ανέδειξε ο κ. Κ. Καραμανλής. Ενώ λοιπόν η προϊστορία διδάσκει ότι τα νέα κόμματα συνήθως τα καταπίνει ο διπολισμός, φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν θα συμβεί το ίδιο.

Το νέο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη εμφανίζεται τώρα να μπορεί να επιβιώσει, επειδή όλο και περισσότεροι στη ΝΔ φαίνεται να αναζητούν νέα πολιτική στέγη. Είναι ήδη πολλοί, και μάλλον θα γίνουν περισσότεροι στο μέλλον αφού η Ρηγίλλης δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια να τους συγκρατήσει. Πολλοί είναι και οι δυσαρεστημένοι στον Συνασπισμό. Γιατί αντί να γίνει μάθημα στην ηγεσία του η οριακή είσοδος στη Βουλή κατά τις τελευταίες εκλογές, από την επομένη άρχισε και πάλι τις αντιπαραθέσεις για το ποιος θα κυριαρχήσει στα κομματικά αξιώματα. Και αν υπάρχει δυσαρέσκεια στα στελέχη, φανταστείτε τι γίνεται με τους ψηφοφόρους. Κάποτε ψήφιζαν Συνασπισμό όσοι αρνούνταν να ψηφίσουν ΠαΣοΚ ή Νέα Δημοκρατία. Οταν τούς απογοήτευσε και ο Συνασπισμός, κάποιοι μετατοπίστηκαν στον ΛΑΟΣ ενώ οι υπόλοιποι απλώς επέλεξαν την αποχή. Τα εν λόγω δύο κόμματα λοιπόν προσφέρουν νέα διέξοδο σε όσους έχουν βαρεθεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά εξακολουθούν να θεωρούν ανεύθυνη την επιλογή της αποχής. Αλλες εποχές θα πέθαιναν από ασφυξία. Αλλά τώρα τούς δίνει οξυγόνο το ίδιο το πολιτικό σύστημα που παλαιότερα θα τους έπνιγε. Τους τρέφει το ίδιο το πολιτικό σύστημα που εξακολουθεί να συμπεριφέρεται αλαζονικά.

vchiotis@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk