Στα πράγματα

Να ενισχυθεί με «σύστημα» η νεανική επιχειρηματικότητα

Η χρηματοδότηση μιας επένδυσης που αφορά νέους επιχειρηματίες είναι δύσκολη εξαιτίας της κρίσης, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, ο οποίος προτείνει λύσεις για να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.

Η χρηματοδότηση μιας επένδυσης που αφορά νέους επιχειρηματίες είναι δύσκολη εξαιτίας της κρίσης, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, ο οποίος προτείνει λύσεις για να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.

– Πόσο έχει πληγεί η επιχειρηματικότητα των νέων από την οικονομική κρίση;

«Το πρόβλημα πάντα ήταν οι οικονομικοί πόροι. Τώρα με την κρίση το τραπεζικό σύστημα έχει κλείσει σχεδόν εντελώς όλες τις προσβάσεις σε κεφάλαιο κίνησης- επένδυσης, οι όποιες προϋπάρχουσες δομές για παροχή κεφαλαίων υψηλού κινδύνου έχουν εξαφανιστεί και πλέον φαντάζει αδιανόητη η παραμικρή χρηματοδότηση μιας ιδέας. Από την άλλη μεριά, όλοι εμείς που ακόμη καταφέρνουμε και έχουμε ενεργές επιχειρηματικές δράσεις στην εγχώρια αγορά, βλέπουμε τον τζίρο μας να έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μισό και οι μόνες δράσεις που έχουν ακόμη σταθερό κύκλο εργασιών είναι οι εξαγωγικές. Θα έλεγα πως οι νέοι με επιχειρηματική δράση λίγο πιο καινοτόμο (υψηλή τεχνολογία/ καινοτόμες υπηρεσίες) από τις κλασικές (εμπόριο/ εστίαση) έχουν επηρεαστεί σαφώς λιγότερο».

– Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα;

«Οι προτάσεις μας βασίζονται στο δίπολο: ιδέα + αξιοποίηση = καινοτομία. Η καινοτομία είναι ο στόχος, δεν είναι το μέσο. Οι ιδέες και η αξιοποίηση είναι τα μέσα για να καταφέρουμε να καινοτομήσουμε. Αρα προτείνουμε μέτρα που θα εξασφαλίσουν κατ΄ αρχάς τις ιδέες μας, ώστε να μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά. Οι προτάσεις έχουν στόχο να αναγάγουν την εφευρετικότητα και τη διεθνή κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εφευρέσεών μας ως ακρογωνιαίο λίθο της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Δεύτερος πόλος είναι η αξιοποίηση αυτών των ιδεών ή και άλλων που δεν έχουν κατοχύρωση αλλά κεντρίζουν το επιχειρηματικό ένστικτο. Το μέσο είναι μια πρωτοπόρος διαδικασία αξιολόγησης που εκμεταλλεύεται αυτό ακριβώς, το επιχειρηματικό ένστικτο, ως βασικό εργαλείο ανάδειξης της αξιοποιήσιμης ιδέας σε συνδυασμό με έναν απρόσωπο μηχανισμό, με γνωστούς κανόνες, ανεξάρτητο από κρατικές αγκυλώσεις που θα εγγυάται απόλυτα τη διαφάνεια και τη δυνατότητα συμμετοχής όλων, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες, αλλά σκόρπιες, υποδομές χρηματοδότησης, στέγασης και έρευνας. Εμείς το ονομάζουμε Εθνικό Σύστημα Χρηματοδότησης Εξωστρεφούς Καινοτομίας». – Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι νέοι που επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες;

«Βασικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη πηγών χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία. Δεν υπάρχει για τους νέους επιχειρηματίες κεφάλαιο σποράς για την ανάπτυξη και έρευνα μιας επιχειρηματικής τους ιδέας αλλά ούτε και κεφάλαιο εκκίνησης υψηλού ρίσκου. Το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ συντηρητικό και δεν χρηματοδοτεί εξωστρεφείς επιχειρήσεις έντασης γνώσης, που εξ ορισμού δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εγγυήσεις. Επιπλέον οι τράπεζες δεν προωθούν τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk