Η αναβολή του φόρου κεφαλαίου έφερε κέρδη στις τραπεζικές μετοχές

Η απόφαση των πολιτικών ηγετών των χωρών-μελών του G20 να μην επιβάλουν εδώ και τώρα φόρο κεφαλαίου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και επίσης να χαλαρώσουν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων προϋποθέσεων ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, πυροδότησε τη ζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές και έφερε υψηλά κέρδη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και η Μαδρίτη έκλεισαν με άνοδο 1,43%, 1,61% και 1,61% και το Λονδίνο ανέβηκε 0,50%. Στη Wall …

Η απόφαση των πολιτικών ηγετών των χωρών-μελών του G20 να μην επιβάλουν εδώ και τώρα φόρο κεφαλαίου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και επίσης να χαλαρώσουν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων προϋποθέσεων ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, πυροδότησε τη ζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές και έφερε υψηλά κέρδη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και η Μαδρίτη έκλεισαν με άνοδο 1,43%, 1,61% και 1,61% και το Λονδίνο ανέβηκε 0,50%. Στη Wall Street ανησυχίες προκάλεσαν τα χθεσινά στοιχεία, τα οποία και επιβεβαίωσαν ότι οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς στις δαπάνες τους παρά τη δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Και οι τρεις κύριοι δείκτες, ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq, είχαν περάσει σε αρνητικό πρόσημο περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.

Αντίθετα το ευρώ άρχισε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του μετά τα αποτελέσματα του G20. Οι ανησυχίες ότι τα μέτρα της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ευάλωτη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη έπληξαν το κοινό νόμισμα. Το ευρώ από τα υψηλά επίπεδα των 1,2398 δολαρίων έπεσε ως τα 1,2266 δολάρια, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα 1,3373 φράγκα. Η εγκατάλειψη της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αποτρέψει περαιτέρω ανατίμηση του εθνικού νομίσματος και οι δηλώσεις του ελβετού τραπεζίτη ότι οι ελβετικές εξαγωγές δεν έχουν πληγεί από το ισχυρό νόμισμα, ενίσχυσαν χθες τον αγοραστικό πυρετό για το ελβετικό φράγκο. Ο Ζαν-Πιερ Νταντίν, μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, φέρεται επίσης να δήλωσε ότι οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν μηδενιστεί.

Επισημαίνεται ότι υπήρξε διχασμός των απόψεων και ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της πολιτικής ελίτ του G20, το οποίο αποτελείται από τις επτά επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7) και από τις σημαντικότερες αναδυόμενες οικονομίες περιλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Ενώ στις προηγούμενες συναντήσεις του G20 οι πολιτικοί ηγέτες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτροπή του επερχόμενου κινδύνου μιας δεύτερης Μεγάλης Κρίσης (Great Depression) επέδειξαν έναν, άνευ προηγουμένου, συντονισμό στις προσπάθειές τους για την τόνωση των οικονομιών τους και έτσι πυροδότησαν την έναρξη της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 χρόνων, τώρα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν θα πρέπει να συνεχιστούν τα οικονομικά πακέτα τόνωσης ή αν θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα της αυστηρής λιτότητας, προκειμένου να τιθασευτούν τα δημόσια οικονομικά.

Αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες, με τη δικαιολογία ότι οι αγορές έχουν πλέον χάσει την εμπιστοσύνη τους στη δημοσιονομική κατάσταση ορισμένων χωρών, με αποτέλεσμα να απειλείται το ευρώ και η ευρωοικονομία, έλαβαν το «πράσινο φως» για να ακολουθήσουν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στηρίχθηκαν επίσης και από τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι ζήτησαν τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι, διαφορετικά, τα ενδεχόμενα άλματα των επιτοκίων θα αποδιαρθρώσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ετσι δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και ότι θα εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους από το 2016 και μετά. Ευχαριστημένη από τη δέσμευση αυτή, η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για να είμαι ειλικρινής, ήταν περισσότερο απ΄ ό,τι προσδοκούσα».

Αντίθετα, εμφανώς απογοητευμένος από την επικράτηση της γερμανικής θέσης για τα μέτρα λιτότητας ήταν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι Αμερικανοί είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στους Ευρωπαίους να μην αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών προτού εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών ως προς τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Είχαν επίσης παροτρύνει τις χώρες με μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια πληρωμών, όπως η Γερμανία, να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk