Μετά την ψήφο των συντακτών

Εξαγορά Le Monde Στους επιχειρηματίες Μπερζέ, Νιλ και Πιγκάς η ιστορική εφημερίδα;

Δεν πέρασε η προτίμηση Σαρκοζί και ο «εκλεκτός» του, Κλοντ Πεντριέλ, θα αποσύρει την προσφορά του. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την ψηφοφορία των συντακτών της εφημερίδας την περασμένη Παρασκευή.

<b>Εξαγορά Le Monde </b>Στους επιχειρηματίες Μπερζέ, Νιλ και Πιγκάς η ιστορική εφημερίδα; | tovima.gr

Στα «χέρια» των επιχειρηματιών Μπερζέ, Νιλ και Πιγκάς αναμένεται να περάσει η Le Monde, μετά την απόφαση του «εκλεκτού» του Νικολά Σαρκοζί, Κλοντ Πεντριέλ, να αποσύρει την προσφορά του. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την ψηφοφορία των συντακτών της εφημερίδας.

Μετά την απόρριψη της προσφοράς του Κλοντ Πεντριέλ (εκδότη του Nouvel Observateur) μαζί με την France Telecom και τον ισπανικό όμιλο επικοινωνίας Prisa (στον οποίον ανήκει ο El Pais) από τους συντάκτες και τους εργαζόμενους στην εφημερίδα και τα υπόλοιπα έντυπα, η τριάδα Πεντριέλ αποφάσισε να αποσύρει την προσφορά της.

Αργότερα σήμερα Δευτέρα θα συναντηθεί το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας για την τελική ψηφοφορία.

«Από σεβασμό προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Le Monde, η Orange [France Telecom] καθώς και η Le Nouvel Observateur συμφώνησαν να διατηρήσουν την προσφορά τους μέχρι την σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου τη Δευτέρα 28 Ιουνίου» αναφέρει ανακοίνωση της France Telecom.

Η ανακοίνωση τονίζει, πάντως, ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μετά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου θα αποσύρει την προσφορά της, εξαιτίας της ψήφου των συντακτών.

Οι συντάκτες, που κατέχουν μέσω του συνδικάτου τους το 22% των μετοχών του Monde, επέλεξαν την Παρασκευή με ένα ηχηρότατο 90,84% την προσφορά της κοινοπραξίας υπό τον μεγαλοτραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κυμάνθηκαν και τα ποσοστά που συγκέντρωσε η προσφορά της κοινοπραξίας από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα και τα έντυπα που κατέχει.

O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε εκφράσει ανοικτά την προτίμησή του στην τριάδα Πεντριέλ, ενώ είχε υπαινιχθεί ότι μπορεί να αποσύρει την χρηματική υποστήριξη στον ζημιογόνο Monde εάν η ιδιοκτησία του περάσει στους Μπερζέ, Νιλ και Πιγκάς. Ο επικεφαλής του συνδικάτου των συντακτών του Μonde Ζιλ βαν Κοτ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γινόταν αγνοώντας τα σχόλια Σαρκοζί.

Η ιστορική γαλλική εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ζημίες και χρέη ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ και κατέληξε πρόσφατα στις προσφορές των δύο υποψήφιων κοινοπραξιών. Η οριστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Monde αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk