Οι εκτός Κορυδαλλού της 17Ν

ΣΤΙΣ 11 παρά τέταρτο το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 σημειώθηκε μια έκρηξη μικρής ισχύος έξω από τα εκδοτήρια της ναυτιλιακής εταιρείας που είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» δύο χρόνια νωρίτερα. Εκείνη την ώρα σχεδόν όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν σε γαμήλια δεξίωση στο Σούνιο για τον γάμο ελληνοβρετανού αξιωματικού της Σκότλαντ Γιαρντ και λίγο ενδιαφέρον έδειξαν για τη βομβιστική επίθεση… ρουτίνας. Λίγη ώρα αργότερα θα αντιλαμβάνονταν ότι το συμβάν στον Πειραιά θα σήμαινε την αρχή του τέλους για τη μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση που είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα.

ΣΤΙΣ 11 παρά τέταρτο το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 σημειώθηκε μια έκρηξη μικρής ισχύος έξω από τα εκδοτήρια της ναυτιλιακής εταιρείας που είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» δύο χρόνια νωρίτερα.

Εκείνη την ώρα σχεδόν όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν σε γαμήλια δεξίωση στο Σούνιο για τον γάμο ελληνοβρετανού αξιωματικού της Σκότλαντ Γιαρντ και λίγο ενδιαφέρον έδειξαν για τη βομβιστική επίθεση… ρουτίνας.

Λίγη ώρα αργότερα θα αντιλαμβάνονταν ότι το συμβάν στον Πειραιά θα σήμαινε την αρχή του τέλους για τη μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση που είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα. «Είναι η 17Ν και έχουμε τραυματία» αναφώνησε αξιωματικός.

Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν συλλήψεις 19 μελών της οργάνωσης και ανακαλύφθηκαν δύο γιάφκες της στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως. Για τουλάχιστον πέντε μήνες η κοινή γνώμη παρακολουθούσε με έκδηλο ενδιαφέρον να λύνεται το μεγαλύτερο ίσως αστυνομικό μυστήριο: της 27χρονης δράσης της οργάνωσης που προχώρησε σε δολοφονίες πολιτικών, επιχειρηματιών, διπλωματών, εκδοτών κ.ά. χωρίς ουδέποτε η ΕΛ.ΑΣ. να βρεθεί στα ίχνη της.

Ακολούθησαν το 2003 και το 2007 δύο μεγάλες δίκες που έδωσαν απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα για τα μυστικά της οργάνωσης.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την έκρηξη στον Πειραιά, «Το Βήμα της Κυριακής» αναζητεί τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης και παρουσιάζει νέα στοιχεία για τη δράση της 17Ν.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είναι 49 ετών.Γεννήθηκε στην Ευρυτανία,είναι πατέρας δύο παιδιών και ήταν υπάλληλος σε εταιρεία ζυθοποιίας.Κατηγορήθηκε ότι με το ψευδώνυμο «Αρης» συμμετείχε σε πέντε επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 1990-1996. Σε α΄ βαθμό καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη και στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 11 χρόνια.Αποφυλακίστηκε το 2007 και σήμερα εργάζεται σε εταιρεία πώλησης οικοδομικών υλικών.

ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι 43 ετών.Γεννήθηκε στη Γερμανία, έζησε στο Μόρφιο Θεσπρωτίας και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οδηγός του ΟΑΣΑ.Κατηγορήθηκε ότι ως «Στάθης» συμμετείχε σε τρεις ενέργειες της 17Ν το 1990.Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια και η ποινή του στο Εφετείο μειώθηκε στα οκτώ.Αποφυλακίστηκε το 2007, παντρεύτηκε προ μηνών μια δημοσιογράφο και έχει ένα κοριτσάκι.Εργάζεται σε εστιατόριο.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι 34 ετών.Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη,σπούδαζε μουσικός και εργαζόταν στο επιπλοποιείο του πατέρα του.Με το ψευδώνυμο «Αλέξης» συμμετείχε σε μικρού βεληνεκούς επιθέσεις, και είχε ενοικιάσει τη γιάφκα στην οδό Δαμάρεως.Σε α΄ βαθμό τού επιβλήθηκε ποινή εννέα ετών και σε β΄ βαθμό οκτώ.

Αφέθηκε ελεύθερος εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του.Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έχει επιχείρηση επιπλοποιίας.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι 53 ετών.Γεννήθηκε στο Μόρφιο Θεσπρωτίας, έζησε στη Γερμανία και ήλθε το 1975 στην Αθήνα.Εργάστηκε στο «Αγλαΐα Κυριακού».Του αποδόθηκε ότι ως «Βαγγέλης» ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν και συμμετείχε στις επιθέσεις ως το 1980, οπότε και τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος το 2005.Είναι συνταξιούχος και διαμένει στο Γαλάτσι.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Είναι 44 ετών.Γεννήθηκε στη Γερμανία,είναι πατέρας δύο παιδιών και εργαζόταν ως μεσίτης.Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε,από τα τέλη του 1987 στη δράση της 17Ν με τον κωδικό «Στέλιος».Σε α΄ βαθμό καταδικάστηκε σε 25 χρόνια και στο Εφετείο σε 17. Αποφυλακίστηκε πριν από μερικούς μήνες και εργάζεται πάλι σε μεσιτικό γραφείο.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Είναι 57 ετών.Κατάγεται από το Χουμνικό Νιγρίτας Σερρών και είναι κεραμοποιός.Εχει παντρευτεί δύο φορές και έχει δύο παιδιά.Κατηγορήθηκε για συμμετοχή,ως «Νικήτας»,σε τέσσερις επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 1984-1985.Σε α΄ βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών.Απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ομοφώνως στο Εφετείο.Διαμένει στη Σταμάτα και έχει ανοίξει νέο κεραμοποιείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΛΙΟΣ: Είναι 45 ετών.Γεννήθηκε στη Σάμο και εργαζόταν ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη.

Κατηγορήθηκε ότι με το ψευδώνυμο «Μάρκος» συμμετείχε σε τέσσερις επιθέσεις της 17Ν. Σε α΄ βαθμό καταδικάστηκε σε 25 χρόνια αλλά δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή του.Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη,παντρεύτηκε μια καθηγήτρια Αγγλικών και απέκτησαν ένα κοριτσάκι.Στο Εφετείο όμως καταδικάστηκε σε ποινή 22 χρόνων,χωρίς αναστολή και σήμερα βρίσκεται στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι 48 ετών.Πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού και σύντροφος του Δημ.

Κουφοντίνα,με τον οποίο παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στις φυλακές Κορυδαλλού τον Δεκέμβριο του 2002.Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στις τελευταίες δύο επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 2000-2002.Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και αθωώθηκε.Εργάζεται κυρίως σε εστιατόρια,ενώ διαμένει με τον γιο της στον Βαρνάβα.

Στη φυλακή παραμένουν εκτίοντας πολυετείς ποινές κάθειρξης οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος,Σάββας Ξηρός,Χριστόδουλος Ξηρός,Βασίλης Ξηρός (λαμβάνει άδειες),Βασίλης Τζωρτζάτος,Ηρακλής Κωστάρης και Πάτροκλος Τσελέντης.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

Η σύλληψη του Σάββα Ξηρού πυροδότησε σειρά αποκαλύψεων που οδήγησε στην εξάρθρωση της 17Ν

1 ΜΥΘΟΣ: Η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στις 29 Ιουνίου 2002 στον Πειραιά έγινε με τηλεχειρισμό από αστυνομικούς και πράκτορες που τον παρακολουθούσαν.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η βόμβα έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού γιατί έσπασε κατά λάθος το πλαστικό τζάμι του κινεζικού ρολογιού του μηχανισμού και «γύρισαν» οι δείκτες με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί.

2 ΜΥΘΟΣ: Η 17Ν είχε καθοδηγητές πολιτικούς ή στρατιωτικούς που τους έδιναν πληροφορίες για τους στόχους της.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πληροφορίες συγκεντρώνονταν από δημοσιεύματα και από πολυήμερες παρακολουθήσεις.

3 ΜΥΘΟΣ: Υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά πρόσωπα και με υψηλές διασυνδέσεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή ορισμένων σε περιφερειακό ρόλο, οι οποίοι όμως ήταν «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», όπως οι ήδη συλληφθέντες.

4 ΜΥΘΟΣ: Η 17Ν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ουδέποτε αποδείχθηκε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι αστυνομικοί μιλούν μετά βεβαιότητος για «γνήσιους αντάρτες πόλεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk