Στο φως ο απόρρητος φάκελος με τη χαμένη ευκαιρία για τη σύλληψη βομβιστή λόγω ασυνεννοησίας με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Η γκάφα του Κολωνακίου

Ενα μοιραίο λάθος των διωκτικών αρχών πριν από έναν χρόνο σε έρευνα στο Κολωνάκι πιθανόν επέτρεψε στα μέλη ένοπλης οργάνωσης να σκορπίσουν τον θάνατο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη λεωφόρο Κατεχάκη. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχασε τότε μέσα από τα χέρια της δύο μέλη της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», η οποία πιθανολογείται ότι απέστειλε το δέμα-βόμβα, λόγω ασυνεννοησίας με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας! Οι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να συλλάβουν επ΄ αυτοφώρω τον βομβιστή, όμως έμειναν άπρακτοι γιατί.

Ενα μοιραίο λάθος των διωκτικών αρχών πριν από έναν χρόνο σε έρευνα στο Κολωνάκι πιθανόν επέτρεψε στα μέλη ένοπλης οργάνωσης να σκορπίσουν τον θάνατο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη λεωφόρο Κατεχάκη. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχασε τότε μέσα από τα χέρια της δύο μέλη της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», η οποία πιθανολογείται ότι απέστειλε το δέμα-βόμβα, λόγω ασυνεννοησίας με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας! Οι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να συλλάβουν επ΄ αυτοφώρω τον βομβιστή, όμως έμειναν άπρακτοι γιατί… ξέχασαν να τους ειδοποιήσουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας που είχαν αναλάβει την καταγραφή των κλήσεων του υπόπτου. Μάλιστα μετά το φιάσκο ξέσπασε διαμάχη για την αποτυχία της επιχείρησης με σειρά αλληλοκατηγοριών για «ύποπτες μεθοδεύσεις» και «εγκληματική αμέλεια». Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία και ένα τραγικό λάθος που επέτρεψε το μεγάλο χτύπημα στο γραφείο του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη προχθές το βράδυ.

Ο απόρρητος φάκελος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για το «φιάσκο του Κολωνακίου», που αποκαλύπτει «Το Βήμα», αφορά τη βομβιστική επίθεση το βράδυ της 20ής Μαΐου 2009 στο γραφείο του επιχειρηματία κ. Γιώργου Τρεπεκλή στον 3ο όροφο κτιρίου της οδού Λυκαβηττού 7 στο Κολωνάκι. Ο κ. Τρεπεκλής είχε εμπλακεί στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση». Με την ίδια προκήρυξη η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για την ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι είχαν από τον Μάρτιο του 2009 πληροφορίες για την ταυτότητα τουλάχιστον δύο μελών της οργάνωσης. Από τις παρακολουθήσεις του βασικότερου εκ των υπόπτων, προέκυψε ότι ο εν λόγω 40χρονος είχε προχωρήσει στην αγορά δύο-τριών καρτών κινητής τηλεφωνίας από κατάστημα της λεωφόρου Κηφισιάς. Οι αξιωματικοί ενημέρωσαν δικαστικούς λειτουργούς και υπέβαλαν αίτημα στους υπευθύνους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την «online» παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως των τηλεφωνικών αριθμών. Υπήρχαν ενδείξεις ότι κάποιος από αυτούς πιθανόν να ενεργοποιηθεί μία και μόνο φορά στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης για να διευκολύνει την επικοινωνία του δράστη με συνεργούς του ή για να πυροδοτήσει βόμβα. Και ύστερα θα έκλεινε για πάντα…

Ανώτατος αξιωματικός που παρακολούθησε την έρευνα εξηγεί: «Το σχέδιο ήταν απλό. Μόλις θα είχαμε άμεση πληροφόρηση από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ότι ενεργοποιήθηκε το κινητό σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, θα αναπτύσσαμε εκεί ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για να εντοπίσουμε τον ύποπτο.Υπολογίζαμε ότι εκείνη την ώρα θα ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε ένοπλη ενέργεια και πιθανόν μετέφερε βόμβα. Ετσι θα είχαμε την ευκαιρία, με προσεκτικές κινήσεις, να τον συλλάβουμε επ΄ αυτοφώρω.Ετσι τουλάχιστον ελπίζαμε.Ομως το κινητό του υπόπτου ενεργοποιήθηκε, η βόμβα τοποθετήθηκε,εξερράγη,αλλά κανένας δεν μας ειδοποίησε». Για το σχέδιο της επ΄ αυτοφώρω σύλληψης είχε ενημερωθεί και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο Τρεπεκλή, έκπληκτοι οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είδαν να φθάνει με… fax έγγραφο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Με αυτό τούς ενημέρωναν ότι το κινητό του οποίου είχαν ζητήσει την παρακολούθηση είχε ενεργοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ. Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη διάβασαν ότι οι κλήσεις του κινητού είχαν καταγραφεί από τις κεραίες που καλύπτουν το Κολωνάκι- όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός- και την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί ζήτησαν από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εξηγήσεις γιατί δεν υπήρξε άμεση ενημέρωσή τους για την ενεργοποίηση του κινητού. Εκείνοι φέρεται να επικαλέστηκαν «οικονομικούς και ενδοεταιρικούς λόγους που δεν επιτρέπουν, λόγω έλλειψης προσωπικού, την online παρακολούθηση κινητών επί 24ώρου βάσεως». «Το Βήμα» επικοινώνησε με εκπροσώπους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ανέφεραν ότι «δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση».

Οι βόμβες της «Λαϊκής Θέλησης»
Θεωρείται μετεξέλιξη των οργανώσεων «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» και «ΕΝΕΔΡΑ».

29 Μαΐου 2004
Βόμβα στα δικαστήρια Λάρισας εν όψει μεταγωγής μελών της 17Ν. Ενεργοποιήθηκε με κινητό από πιθανόν λάθος κλήση.

24 Ιουνίου 2008
Βόμβα με χρήση κινητού στα γραφεία δύο γερμανικών εταιρειών στο Μαρούσι.

29 Ιουλίου 2008
Βόμβα στα γραφεία της ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) στον Νέο Κόσμο.

19 Μαρτίου 2009
Βόμβα με τηλεχειρισμό στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

20 Μαΐου 2009
Βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό στο γραφείο του κ. Γ. Τρεπεκλή στο Κολωνάκι.

17 Φεβρουαρίου 2010
Βόμβα με χρήση κινητού στο προεκλογικό γραφείο του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk