NANOΝΕWS

0,014 γραμμάρια. Αυτό το ποσό διοξειδίου του άνθρακα ξοδεύουμε κάθε φορά που στέλνουμε ένα μήνυμα SΜS. 32.000 τόνοι. Είναι το διοξείδιο του άνθρακα που φθάνει στην ατμόσφαιρα από την αποστολή όλων των μηνυμάτων SΜS του κόσμου σε έναν χρόνο. 10 τόνοι. Είναι το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που θα έπρεπε να καταναλώνει ο καθένας από εμάς κάθε χρόνο για να διατηρηθεί η ισορροπία του πλανήτη. Τι κάνει ο slacker (o τεμπέλης… της εύφορης κοιλάδας) που θέλει να είναι ακτιβιστής; Κάνει slacktivism! Εναν ακτιβισμό, δηλαδή, που ασκείται χωρίς να μετακινηθεί κάποιος από τον καναπέ του.

Καλύτερα σήματα με τον… καπνό!
0,014 γραμμάρια. Αυτό το ποσό διοξειδίου του άνθρακα ξοδεύουμε κάθε φορά που στέλνουμε ένα μήνυμα SΜS. 32.000

τόνοι. Είναι το διοξείδιο του άνθρακα που φθάνει στην ατμόσφαιρα από την αποστολή όλων των μηνυμάτων SΜS του κόσμου σε έναν χρόνο.

10 τόνοι. Είναι το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που θα έπρεπε να καταναλώνει ο καθένας από εμάς κάθε χρόνο για να διατηρηθεί η ισορροπία του πλανήτη.

ΝΕΑ ΛΕΞΗ – ΝΕΑ ΤΑΣΗ
Υπνοακτιβισμός – slacktivism
Τι κάνει ο slacker (o τεμπέλης… της εύφορης κοιλάδας) που θέλει να είναι ακτιβιστής; Κάνει slacktivism! Εναν ακτιβισμό, δηλαδή, που ασκείται χωρίς να μετακινηθεί κάποιος από τον καναπέ του.Και μπορεί η κατανάλωση θερμίδων με αυτόν τον «υπνοακτιβισμό» να είναι ελάχιστη, η αλήθεια είναι όμως ότι με τη βοήθεια του Διαδικτύου συγκεντρώνονται σε κάποιες περιπτώσεις σεβαστά ποσά. Π.χ., στη διεύθυνση www. freerice. com συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων- απαντήσεων με κάθε σωστή απάντηση δωρίζεις μέσω κάποιου χορηγού 10 κόκκους ρυζιού σε μια φτωχή χώρα μέσω του United Νations World Food Ρrogram. Ετσι ως τις 15 Μαρτίου είχαν δωρηθεί κάπου 22 εκατομμύρια κούπες με ρύζι. Σταγόνα στον ωκεανό των πεινασμένων αλλά,όπως λέει και η υπεύθυνη της οργάνωσης Do Something, «αν μπορούσαμε να σώσουμε τον κόσμο χάρη σε μερικά κλικ του ποντικιού, μόνο ένας παλαβός θα διαμαρτυρόταν γι΄ αυτό».

Αρσενικό και παλιά… φτέρη!
Από εκατό ως χίλιες φορές μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού σε σχέση με άλλα φυτά αντέχει ένα είδος φτέρης που ονομάζεται Ρteris vittata. Αυτό οδήγησε αμερικανούς ερευνητές στην κοπιώδη αναζήτηση του γονιδίου που ευθυνόταν για την απορρόφηση από το έδαφος του επικίνδυνου χημικού.Η προσπάθεια υπήρξε επιτυχημένη και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν αν η μεταφορά του γονιδίου αυτού σε μικροοργανισμούς θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση για τον καθαρισμό των μολυσμένων εδαφών.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Πώς διατηρεί το αλάτι τις παστές τροφές;

Ακόμη και οι άνθρωποι των προϊστορικών χρόνων είχαν καταλάβει την αξία του αλατιού για τη διατήρηση των ψαριών και του κρέατος. Το αλάτι λοιπόν έχει βακτηριοστατική ιδιότητα. Μπορεί, δηλαδή, να σταματάει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που προσβάλλουν τα τρόφιμα. Διότι και αυτοί που επιτίθενται στις πρωτεΐνες και αυτοί που προτιμούν τις λιπαρές ουσίες εξαρτώνται από τη θερμοκρασία,το ΡΗ, το οξυγόνο και προπαντός το νερό (ας θυμηθούμε και τον Ταρκόφσκι, πόσο επίμονα δείχνει ότι η υγρασία είναι πηγή ζωής).Το αλάτι όμως απορροφά το νερό αφυδατώνοντας τους μικροοργανισμούς.Διάλυμα αλατιού 10% διακόπτει την αύξηση των αναερόβιων μικροβίων και επιβραδύνει κατά πολύ εκείνη των αεροβίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk