Ψήφος με βαριά καρδιάΗ αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ με αφορμή το Ασφαλιστικό- Εργασιακό

«ΑΠΟΦΕΥΓΩνα εμφανίζομαι στον νομό μου τις τελευταίες εβδομάδες» λέει νεοεκλεγμένος βουλευτής του ΠαΣοΚ, ο οποίος έχει υποστεί σφοδρή κριτική και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δεχθεί φραστικές επιθέσεις από τους ψηφοφόρους του εξαιτίας των αποφάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό. Το κλίμα σε όλη την Ελλάδα είναι βαρύ για τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις της Βουλής αρνητικά φορτισμένοι και έντονα προβληματισμένοι για το πολιτικό κόστος που θεωρούν βέβαιο ότι θα καταβάλουν. Ωστόσο, το πρόβλημα ασφάλειας δείχνει να βοηθάει την ψήφιση του Ασφαλιστικού. Στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι παρά τις αντιδράσεις, το Ασφαλιστικό θα περάσει χωρίς απώλειες ακριβώς γιατί η δολοφονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαναφέρει εκ των πραγμάτων «κλίμα εκτάκτου ανάγκης» το οποίο ενισχύει το αίτημα για «επίδειξη υπευθυνότητας».

«ΑΠΟΦΕΥΓΩ να εμφανίζομαι στον νομό μου τις τελευταίες εβδομάδες» λέει νεοεκλεγμένος βουλευτής του ΠαΣοΚ, ο οποίος έχει υποστεί σφοδρή κριτική και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δεχθεί φραστικές επιθέσεις από τους ψηφοφόρους του εξαιτίας των αποφάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό. Το κλίμα σε όλη την Ελλάδα είναι βαρύ για τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις της Βουλής αρνητικά φορτισμένοι και έντονα προβληματισμένοι για το πολιτικό κόστος που θεωρούν βέβαιο ότι θα καταβάλουν. Ωστόσο, το πρόβλημα ασφάλειας δείχνει να βοηθάει την ψήφιση του Ασφαλιστικού. Στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι παρά τις αντιδράσεις, το Ασφαλιστικό θα περάσει χωρίς απώλειες ακριβώς γιατί η δολοφονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαναφέρει εκ των πραγμάτων «κλίμα εκτάκτου ανάγκης» το οποίο ενισχύει το αίτημα για «επίδειξη υπευθυνότητας».

Oι πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν τη μεγάλη δυσφορία της κοινής γνώμης για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. «Είναι η πρώτη φορά που απειλούμαστε» υπογραμμίζει βουλευτής ο οποίος αναφέρεται σε χιονοστιβάδα επιθετικών email που αποστέλλονται από «αγανακτισμένους πολίτες» προς τα πολιτικά γραφεία. Παρ΄ όλα αυτά το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ περιγράφεται σχετικώς ήπιο. «Δεν υπάρχει κλίμα συγκροτημένης ανταρσίας» λένε. «Οι βουλευτές διατηρούν την ψυχραιμία τους, αφού αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς».

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Εμπειρα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παραφωνία στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Υπογραμμίζουν όμως ότι διαρροές είναι πιθανό να σημειωθούν στη συζήτηση επί των άρθρων. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί για τους χειρισμούς που έχουν γίνει, οργανώνει σε συνεργασία με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη τη συγκροτημένη υποστήριξη του νομοσχεδίου. Το Ασφαλιστικό εισέρχεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, πρώτα στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ και στη συνέχεια στην αρμόδια Επιτροπή. Στην επιχείρηση ακύρωσης των αντιδράσεων πρωτοστατεί ο κ. Αν. Λοβέρδος, ο οποίος επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε «συστηματικό μασάζ» στους βουλευτές με συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Τον «ηρωικό» ρόλο του εισηγητή ανέλαβε ο καθηγητής κ. Ηλ. Μόσιαλος, όχι μόνο γιατί ουδείς άλλος ήταν πρόθυμος, αλλά και γιατί ο βουλευτής Επικρατείας είχε επιλεγεί ως εισηγητής ήδη από την «πρώτη εκδοχή Ασφαλιστικού», που είχε σχεδιάσει ο υπουργός Απασχόλησης τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν δηλαδή από την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, την υπογραφή του μνημονίου και την αλλαγή των συνθηκών.

Διάσωση των εντυπώσεων
Οι τελικοί χειρισμοί στο Εργασιακό, οι οποίοι «έσωσαν τις εντυπώσεις», θεωρούνται «μοντέλο» και για το Ασφαλιστικό. Στο Εργασιακό η κάλυψη από τον ΟΑΕΔ τμήματος της αμοιβής των νέων εργαζομένων, οι βελτιώσεις στις προβλέψεις για τις αποζημιώσεις των απολύσεων και η ενίσχυση των αντικινήτρων για την απόλυση εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θεωρείται ότι «έσωσαν την παρτίδα» και μετρίασαν το σοκ των πρώτων ανακοινώσεων. Συνέβαλαν σε αυτούς τους χειρισμούς κυρίως οι κκ. Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος, Δ. Κουσελάς και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Μια άτυπη χαρτογράφηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαχωρίζει τους βουλευτές σε τέσσερις ομάδες, η καθεμία από τις οποίες αναμένεται να έχει διαφορετική συμπεριφορά κατά τη συζήτηση. Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από τους «υφυπουργήσιμους», οι οποίοι περιμένουν αξίωμα στον επόμενο ανασχηματισμό και γι΄ αυτό θα αποφύγουν να εκτεθούν στη Βουλή. Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται οι «περιφερειακοί» , εκείνοι που ασχολούνται κυρίως με τα προβλήματα της περιφέρειάς τους και επίσης δεν προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι «απασφαλισμένοι» που αναμένεται να πυροβολήσουν στον αέρα για την τιμή των όπλων, αλλά το ενδεχόμενο κάποιος από αυτούς να καταψηφίσει το νομοσχέδιο θεωρείται πολύ μικρό. Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται οι «διαμεσολαβητές» , εκείνοι που θα βοηθήσουν την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας όμως και εξασφαλίζοντας την προσθήκη συγκεκριμένων βελτιώσεων.

Η γραμμή υπεράσπισης
Η «υπερασπιστική γραμμή» στη Βουλή θα στηριχθεί στο επιχείρημα ότι το 80% των συντάξεων δεν θίγονται και ότι το νέο Ασφαλιστικό θα επιφέρει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 6% (που αφορά κυρίως τις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ) χάρη στην οποία «σώζεται το σύστημα». Η εμπλοκή βέβαια προεξοφλείται ότι θα προκύψει με τις πολύ μικρές μεταβατικές περιόδους. Εργαζόμενοι δηλαδή που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και μέσα στο 2011 θα χρειαστεί να παραμείνουν στην εργασία τους και ακόμη για πέντε χρόνια. Σε αυτό το πεδίο οι βουλευτές θα πιέσουν για να γίνουν βελτιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προαποφασιστεί από το υπουργείο Απασχόλησης ως «αμορτισέρ των αναταράξεων». Ακριβώς δηλαδή ό,τι έγινε με το Εργασιακό. «Εξαντλητικός διάλογος και συνεχείς προτάσεις βελτίωσης επί του συγκεκριμένου» είναι η συνταγή που θα εφαρμοστεί υπολογίζοντας ότι οι βουλευτές, εφόσον «πάρουν κάτι» για να μπορούν να ισχυριστούν στους ψηφοφόρους τους ότι «πέτυχαν βελτιώσεις», δεν θα κάνουν κάτι παραπάνω κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή πέρα από το να… πυροβολήσουν στον αέρα για την τιμή των όπλων.

Καυτός Ιούλιος για την κυβέρνηση

Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος

Ενα «καυτό» δεκαπενθήμερο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου. Οι μάχες που ετοιμάζονται να δώσουν υπουργοί και βουλευτές θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική ένταση, κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολεμική διάθεση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν την κατάλυση του κοινωνικού κράτους και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Σε αυτές τις συνθήκες το Ασφαλιστικό μοιάζει με την πέτρα του Σίσυφου για την κυβέρνηση. Ακόμη και αν το ψηφίσει χωρίς προβλήματα, έπειτα θα χρειαστεί να το εφαρμόσει. Αλλά και τότε κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι διατάξεις του θα ισχύσουν, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να επιμείνει σε διατάξεις για τις οποίες έχουν διατυπωθεί ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αναλαμβάνοντας και το ρίσκο μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια. Η μάχη για το Ασφαλιστικό είναι μια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο ΠαΣοΚ.

Ετσι, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις η κυβέρνηση προχωρεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του εργασιακού νομοσχεδίου καθώς επιθυμεί να ολοκληρώσει το στάδιο της λήψης επώδυνων μέτρων που την έχει φέρει αντιμέτωπη με την κοινωνία και να προωθήσει θετικές πρωτοβουλίες ως τις αρχές του φθινοπώρου βάζοντας φρένο στη φθορά που υφίσταται. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές Παρασκευή, προανήγγειλε ένα πλέγμα μέτρων υπέρ των πολιτών και άφησε ανοιχτό το παράθυρο αλλαγών στο εργασιακό νομοσχέδιο εφόσον συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων ως τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος διαβλέπει μια ελπίδα συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα της διαιτησίας έπειτα από σειρά επικοινωνιών που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος με τη ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, την ερχόμενη Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό/εργασιακό νομοσχέδιο και στο τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ως τις 13 Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αμέσως μετά το Ασφαλιστικό του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk