Με τον φόβο να απλώνεται πάνω από το πολιτικό σύστημα, τους υπουργούς και τους βουλευτές να αισθάνονται σοβαρή πια την τρομοκρατική απειλή μετά την πρωτοφανή αιματηρή βομβιστική επίθεση στο φρούριο του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στην οδό Κατεχάκη, και την κοινωνία να παρακολουθεί ανασφαλής
και έκπληκτη τόσο τα βίαια γεγονότα όσο και τη βίαιη προσαρμογή του βιοτικού επιπέδου, η επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας ολόκληρης παίρνει άλλες διαστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα όλα κινήθηκαν στο όριο, στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού. Η κυβέρνηση αφού πάλεψε με τις υπαρξιακές αγωνίες και τις πολλές δεσμεύσεις της έναντι των δανείων
που πριν από περίπου έναν μήνα συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξε την περασμένη Παρασκευή, υπό το βάρος και των εντυπώσεων από το τρομοκρατικό πλήγμα, σε μια άκρως επιθετική ρύθμιση τόσο του διαρθρωτικού προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης όσο και εκείνου της αγοράς εργασίας.

Αναγκαστικά, χωρίς άλλες επιλογές, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε να πορευθεί τη δύσκολη οδό, σε περιβάλλον μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αντίθεσης, με την ελπίδα ότι σε σχετικά σύντομο χρόνο θα έχει τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη μεταβολή των συνθηκών.

Κάλυψη σε Λοβέρδο
Στη δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής κοινή ήταν η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για οπισθοχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις. Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ξέρουν από πρώτο χέρι ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζεται από τους ξένους ως βασική προϋπόθεση εξόδου από την κρίση και ότι χωρίς αυτήν το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχει καμία τύχη. Κάπως έτσι το Υπουργικό Συμβούλιο ξεπέρασε τις όποιες αναστολές και προσέφερε πλήρη κάλυψη στον Ανδρέα Λοβέρδο και τους συνεργάτες του να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις. Κατά τα φαινόμενα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα απαιτήσει αντίστοιχη στάση από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ολοι βεβαίως γνωρίζουν ότι ως την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου η κυβέρνηση θα διέλθει Συμπληγάδες και ότι ο Ιούλιος θα είναι καυτός, πλήρης αντιδράσεων και επεισοδίων απρόβλεπτων. Οπως και αντιλαμβάνονται ότι πέραν των τυπικών ή και συμβατικών αντιδράσεων των συνδικάτων υπάρχει πλήθος διεγερμένων πολιτών, οι αντιδράσεις των οποίων μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Επίσης στην κυβέρνηση έχουν πλέον γνώση ότι ο αντισυστημικός κύκλος, ειδικώς στη ζώνη της νεολαίας, τείνει να διευρυνθεί, ξεπερνά κατά πολύ πια τα όρια των Εξαρχείων και όπως όλα δείχνουν, βρίσκει πολλούς πρόθυμους να στρατευθούν και να συμμετάσχουν σε ομάδες και σχήματα άκρως επιθετικά.

Πολλοί είναι αυτοί που επενδύουν στη λογική της έντασης και καλλιεργούν τη μεγάλη αντίθεση, θεωρώντας ότι ήλθε η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης. Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από σήματα και μηνύματα αντιπαράθεσης, που ξεπερνούν τις επίσημες πολιτικές δυνάμεις και προβληματίζουν τους πάντες.

Η επίσημη Αριστερά που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχνε να επενδύει στην αντιπαράθεση, αρχίζει τώρα να μη νιώθει τόσο άνετα. Η εμπειρία της 5ης Μαΐου, όταν ανεξέλεγκτα πλήθη κινήθηκαν κατά του Κοινοβουλίου, δεν ήταν η καλύτερη και τώρα πολλοί είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι οι κομματικοί στρατοί, όσο πειθαρχημένοι κι αν είναι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες βίας και μεγάλης έντασης. Κρίσιμη η Τρίτη
Υπό αυτές τις συνθήκες η απεργία της προσεχούς Τρίτης μετατρέπεται σε ένα είδος τεστ για όσα θα ακολουθήσουν. Στην κυβέρνηση πάντως θέλουν να πιστεύουν ότι βαθμιαία η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και πως με την ολοκλήρωση του νομοθετικού κύκλου των μέτρων τα πνεύματα θα ηρεμήσουν και το ελληνικό καλοκαίρι θα επικρατήσει των παθών. Ετσι εκτιμάται ότι θα κερδηθεί χρόνος για ανασύνταξη και νέες ιδέες. Εφόσον όλα πάνε κατ΄ ευχήν και τα πολλά δαιμόνια καμφθούν από τον θερινό καύσωνα και αποσυρθούν για λίγη δροσιά στις παραλίες του Αιγαίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανωθεί ώστε να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και μαζί να ανοίξει ένα καινούργιο δυναμικό κύκλο, για να τη βγάλει από τη δίνη της παρούσης περιόδου. TO ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο κ.Παπανδρέου ξέρει ότι το επόμενο διάστημα τα μέτρα θα αρχίσουν πραγματικά να δαγκώνουν και στην ολοκλήρωσή τους θα συσσωρεύουν κρίσιμη ύλη δυσαρέσκειας.Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι να αρχίσουν να αποδίδουν δημοσιονομικά και έτσι να προσφέρουν επιχείρημα ελπίδων και προσδοκιών.Είναι κρίσιμο τον προσεχή Σεπτέμβριο να μπορεί να βεβαιώσει ότι το σχέδιο αποδίδει.Και ακόμη κρισιμότερο να είναι σε θέση να δείξει τον καινούργιο ελληνικό δρόμο.Αν όντως καταφέρει και ξεπεράσει το σημερινό δυσμενές περιβάλλον και διαμορφώσει νέα πορεία για τη χώρα και τους πολίτες,παρά τις σημερινές αντιξοότητες και τις επαπειλούμενες συγκρούσεις θα ηγεμονεύσει και μάλιστα επί μακρόν.