ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

η Ντελίριο ενθουσιασμού προκάλεσε η κυκλοφορία του iΡhone4 Τo πιο προηγμένo δημιούργημα της Αpple, το iΡhone 4, έγινε ανάρπαστο στις μόλις πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις οποίες κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας του υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν παγκοσμίως τουλάχιστον 600.000 τηλεφωνικές συσκευές της αμερικανικής εταιρείας. η Επώδυνα μέτρα και φόρο στις τράπεζες προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βρετανίας Η νέα κυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών παρουσίασε τον πρώτο προϋπολογισμό της στις αρχές της εβδομάδας.

η Ντελίριο ενθουσιασμού προκάλεσε η κυκλοφορία του iΡhone4 Τo πιο προηγμένo δημιούργημα της Αpple, το iΡhone 4, έγινε ανάρπαστο στις μόλις πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις οποίες κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας του υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν παγκοσμίως τουλάχιστον 600.000

τηλεφωνικές συσκευές της αμερικανικής εταιρείας.

η Επώδυνα μέτρα και φόρο στις τράπεζες προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βρετανίας Η νέα κυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών παρουσίασε τον πρώτο προϋπολογισμό της στις αρχές της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιβεβαιώνει τελικά τις πλέον αρνητικές εκτιμήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν εισηγείται σκληρά μέτρα για τους φορολογουμένους. Μεταξύ αυτών η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 20%, διετές πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τριετές «πάγωμα» συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και αύξηση της φορολόγησης των κατώτατων εισοδημάτων κατά 1.000

στερλίνες.

η Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι γερμανοί επιχειρηματίες για την ανάπτυξη της χώρας Ενισχύθηκε τον Ιούνιο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του έγκυρου ινστιτούτου ΙFΟ να διαμορφώνεται στο 101,8 από 101,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο τα ίδια στοιχεία καταγράφουν μεγαλύτερη ανησυχία των γερμανών επιχειρηματιών για το τι μέλλει γενέσθαι μακροπρόθεσμα. Οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες εφέτος.

Διαδεδομένη όμως είναι η άποψη ότι η ανάκαμψη θα είναι στο δεύτερο ήμισυ του 2010 ασθενέστερη σε σύγκριση με το πρώτο.

η «Ναι» στις θέσεις εργασίας ακόμη και με λιγότερα δικαιώματα είπαν οι Ιταλοί Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Fiat έξω από τη Νάπολι συμφώνησαν με τις προτάσεις ελαστικοποίησης της εργασίας προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους και την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου. Τα δύο τρίτα από τους 4.642 εργαζομένους συμφώνησαν με τις προτάσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Σέρτζιο Μαρκιόνε εγκαινιάζοντας μια «νέα εποχή» στις εργασιακές σχέσεις κατά τον κυβερνήτη της Καμπανίας Στέφανο Καλντόρο. Το αφεντικό της Fiat δεσμεύθηκε μεν να «φέρει πίσω» το μοντέλο «Ρanda» από την Πολωνία, όπου κατασκευαζόταν ως σήμερα, και να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια αλλά ζήτησε και ανταλλάγματα για τη γενναιοδωρία του. Η πρόταση του Μαρκιόνε προβλέπει περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, καθώς και μείωση επιδομάτων και παροχών, όπως η άδεια ασθενείας μετ΄ αποδοχών.

η Μειώσεις προσωπικού και μισθών προγραμματίζουν οι αεροπορικές εταιρείες Αir France-ΚLΜ και Βritish Αirways (ΒΑ). Το πρόγραμμα της Αir France-ΚLΜ, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Τribune», προβλέπει περικοπή 4.400

θέσεων εργασίας ως τον Μάρτιο του 2013. Στόχος της γαλλοολλανδικής εταιρείας είναι να μειώσει το προσωπικό της κατά 16% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2008. Ως το 2013 θα είναι συνολικά πάνω από 9.000 οι θέσεις εργασίας που θα έχουν καταργηθεί στην Αir FranceΚLΜ. Στη Βρετανία η ΒΑ θα προσλάβει μεν προσωπικό αλλά «φθηνό». Σύμφωνα με τις διακηρύξεις της εταιρείας, στόχος είναι σε 10 χρόνια το νέο φθηνό προσωπικό να φθάσει στο 40% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

Οι περίπου 12.000 ιπτάμενοι καμπίνας αντιδρούν στα σχέδια της διοίκησης και το μεγαλύτερο σωματείο απειλεί με νέα απεργία διαρκείας και μάλιστα εν μέσω Αυγούστου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk