Το νέο τοπίο στις συντάξειςΟριο ηλικίας τα 65 για όλους- Πλήρης σύνταξη με 40 χρόνια εργασίας – Ποιες παροχές κόβονται στο Δημόσιο

Νέο τοπίο στις συντάξεις διαμορφώνεται από το 2011. Μέσα σε τρία χρόνια, ως το 2013, τα όρια ηλικίας θα ανέλθουν στο 65ο έτος για όλους- άνδρες και γυναίκες, εργαζομένους σε επιχειρήσεις ή το Δημόσιο και τους αυτοαπασχολουμένους.

Πλήρης σύνταξη θα απονέμεται μετά τα 40 χρόνια ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος θα έχει συμπληρώσει το 60ό έτος. Για να απαλυνθεί η ρύθμιση δίδεται σε όλους η δυνατότητα αναγνώρισης επτά πλασματικών ετών ασφάλισης, προκειμένου να συμπληρωθεί η 40ετία. Η πλέον επώδυνη ρύθμιση αφορά τις μητέρες ανηλίκων, που από το 2011 ως το 2013 το όριο ηλικίας ανεβαίνει από το 50ό στο 65ο έτος. Τους παρέχεται η δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη στα 60 έτη. Από το 2015 καθιερώνονται η βασική και η αναλογική σύνταξη, ενώ κόβονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη και πλέον θα δίδονται 12 συντάξεις ετησίως σε όλους τους συνταξιούχους. Οι μόνοι που διασώζονται είναι αυτοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόσο ως προς τον χρόνο ασφάλισης όσο και ως προς το όριο ηλικίας, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk