Απέρριψε τις αιτήσεις

ΣτΕΣυνταγματική η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων (2197 έως 2203/2010) απέρριψε τις αιτήσεις τραπεζοϋπαλλήλων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπαγωγή τους στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων (2197 έως 2203/2010) απέρριψε τις αιτήσεις τραπεζοϋπαλλήλων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπαγωγή τους στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Τις αιτήσεις είχαν καταθέσει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), διάφοροι Σύλλογοι και Σωματεία Αλληλοβοηθητικών Ταμείων, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και τραπεζοϋπάλληλοι.

Ειδικότερα, οι φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 209/2006 για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαχείρισης και διεκπεραίωσης θεμάτων Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης προσωπικού πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΕΤΑΤ.

Επίσης, με το εν λόγω διάταγμα έχει υπαχθεί στο ΕΤΑΤ ο Λογαριασμός Διαχείρισης Πρόσθετων Παροχών που έχει δημιουργηθεί με την εισφορά της Τράπεζας και των τραπεζοϋπαλλήλων και προβλέπει πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές στους υπαλλήλους της Τράπεζας Αττικής.

Η συμφωνία ίδρυσης του λογαριασμού έχει κατοχυρωθεί και σε συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί, μεταξύ της Τράπεζας και των εργαζομένων σε αυτήν.

Οι φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων υποστήριζαν ότι το Π.Δ. 209/2006 είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές και στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των τραπεζοϋπαλληλικών φορέων που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας Διον.Μαρινάκη.

Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ δεν προσκρούει στα άρθρα 5, 12, 17, 22, 23, 25 και 106 του Συντάγματος, το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, καθώς και στις Διεθνείς Συμβάσεις 87 και 98.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk