Βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν την όραση

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Μια νέα τεχνική, με μοσχεύματα κερατοειδούς από τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, ανέπτυξαν ιταλοί επιστήμονες για να αποκαταστήσουν την όραση σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα μάτια ύστερα από έκθεση σε καυστικές χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο κερατοειδής χιτώνας. Ο κερατοειδής περιβάλλεται από το λεγόμενο limbus (σκληροκερατοειδές όριο), έναν λεπτό δακτύλιο που περιέχει βλαστικά κύτταρα. Σε περίπτωση ελαφρού τραυματισμού …

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Μια νέα τεχνική, με μοσχεύματα κερατοειδούς από τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, ανέπτυξαν ιταλοί επιστήμονες για να αποκαταστήσουν την όραση σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα μάτια ύστερα από έκθεση σε καυστικές χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο κερατοειδής χιτώνας.

Ο κερατοειδής περιβάλλεται από το λεγόμενο limbus (σκληροκερατοειδές όριο), έναν λεπτό δακτύλιο που περιέχει βλαστικά κύτταρα. Σε περίπτωση ελαφρού τραυματισμού τα κύτταρα αυτά μπορούν να επουλώνουν τις βλάβες- αν έχει καταστραφεί, ο κερατοειδής αντικαθίσταται σταδιακά από αδιαφανή κύτταρα του σκληρού χιτώνα (το άσπρο του ματιού), τα οποία εμποδίζουν τελικά την όραση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που τα χρησιμοποίησαν σε 112 ασθενείς, τα μοσχεύματα μπορούν να αποκαθιστούν την όραση τουλάχιστον για μία δεκαετία ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απόρριψης, καθώς η τεχνική ήταν απόλυτα επιτυχής σε 82 εξ αυτών, ενώ μερική επιτυχία υπήρξε για 14 ασθενείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk