Τέσσερα αγκάθια στις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την τρόικα

Η πρώτη ετυμηγορία για την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κατ΄ αρχάς θετική. Πίσω από αυτήν όμως κρύβεται μια σειρά από αστερίσκους και αυστηρές συστάσεις, αφού αυξάνονται ο προβληματισμός και η ανησυχία μήπως η χώρα έχει ήδη εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο μέτρων που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση, η οποία καθιστά αναγκαία νεότερα μέτρα.

Η πρώτη ετυμηγορία για την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κατ΄ αρχάς θετική. Πίσω από αυτήν όμως κρύβεται μια σειρά από αστερίσκους και αυστηρές συστάσεις, αφού αυξάνονται ο προβληματισμός και η ανησυχία μήπως η χώρα έχει ήδη εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο μέτρων που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση, η οποία καθιστά αναγκαία νεότερα μέτρα. Παρ΄ ότι όλοι εκτιμούν ότι «οι στόχοι του Ιουνίου έχουν υπερκαλυφθεί», οι τεχνοκράτες συνεργάτες του κοινοτικού επιτρόπου κ. Ολι Ρεν διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις: 1. Οι δαπάνες Υγείας και τα χρέη των νοσοκομείων που αυξάνονται ανεξέλεγκτα, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, είναι το πιο σοβαρό αγκάθι. Οι ελεγκτές έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της συγκράτησής τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει ολόκληρη η δημοσιονομική προσπάθεια.

2. Ανάλογη αυστηρότητα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, έδειξαν στο θέμα του ΟΣΕ, ο οποίος θεωρείται μια δεύτερη «μαύρη τρύπα» η οποία μπορεί να καταπιεί τα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα από τη σκληρή λιτότητα. Η τρόικα θα απαιτήσει την άμεση διακοπή δρομολογίων και την «αναδιάρθρωση» του χρέους του οργανισμού.

3. Το τρίτο αγκάθι είναι οι συγχωνεύσεις (και καταργήσεις) φορέων του Δημοσίου, πεδίο στο οποίο δεν υπάρχει μετρήσιμη πρόοδος.

4. Το τέταρτο θέμα είναι η βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και ο κίνδυνος να καταστεί αναπόφευκτη η λήψη νέων μέτρων τα οποία, όπως και οι ίδιοι οι τεχνοκράτες της τρόικας εκτιμούν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, δεν θα μπορέσει να αντέξει η ελληνική κοινωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση το- εντελώς θεωρητικό σήμερα- ενδεχόμενο της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και της οικειοθελούς αποχώρησης από την ευρωζώνη ενδέχεται να αρχίσει να συζητείται σοβαρά.

Ακόμη κι αν όλα πάνε καλά για το 2010, ένα νέο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο είναι ήδη δεδομένο- και προβλέπεται στο μνημόνιο- προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011. Μάλιστα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τα νέα μέτρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται τον Οκτώβριο. Εκείνο που η τρόικα και η κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν είναι να προστεθούν σε αυτό το πακέτο «έκτακτα μέτρα» για να «κλείσει» το 2010. Σημαντική επιπλοκή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι οι τοπικές εκλογές στις 7 και 14 Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης φέρεται να εκτιμά ότι η εκλογή δεκατριών πανίσχυρων περιφερειαρχών μετατρέπει τις εκλογές σε μείζονα πολιτική αναμέτρηση. Σε περίπτωση που η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και αποφασιστούν έκτακτα μέτρα, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Το καλύτερο «αντίδοτο» στην ύφεση και στην πολιτική αποσταθεροποίηση είναι ένα «ντόμινο μεταρρυθμίσεων». Οι συνεργάτες του κ. Ρεν πιστεύουν ότι αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα έχει διαμορφώσει ένα νέο κλίμα αξιοπιστίας, όπως και τις συνθήκες για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό ακριβώς πιστεύει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ωστόσο για αυτό απαιτείται γενική κυβερνητική κινητοποίηση, η οποία δεν είναι σήμερα ορατή.

Ο πληθωρισμός φέρνει γκρίνια
Οι υπουργοί δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Οχυρωμένοι στο ιδιαίτερο γραφείο τους με λίγους συνεργάτες («όπως ο Αραφάτ στη Ραμάλα», είπε αυτοσαρκαστικά κάποιος υπουργός) προσπαθούν να είναι όσο πιο αόρατοι και αθόρυβοι γίνεται. Κρίσιμη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την «επιστροφή της ανάπτυξης» είναι η συνεργασία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία σήμερα δεν υφίσταται. Οι δύο υπουργοί «φωτογράφισαν» ο ένας τον άλλον ως «κύριο υπεύθυνο» για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,5%. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις αυτές είναι «προειδοποιητικές» εν όψει του πολέμου μεταξύ των δύο υπουργών που μπορεί να ξεσπάσει τον Οκτώβριο, αν αποδειχθεί ότι η οικονομία βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην ύφεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk