«Ταλαιπωρία» 12 μηνών για τις αγορές μετοχών

Bραχυπρόθεσμα η εξέλιξη στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών χρεών αποτελεί πηγή ανησυχίας, αναφέρουν οι αναλυτές της Saxo Βank. Ολα τα συνηθισμένα σήματα κινδύνου βρίσκονται στο «κόκκινο»: το ελβετικό φράγκο (CΗF) ενισχύεται, ο χρυσός φθάνει σε νέα ύψη και τα spreads μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών ΡΙΙGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) διευρύνονται. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η τάση αυτή, οι μετοχές θα ξεπουληθούν και η διαδικασία θα ξυπνήσει μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008.

Bραχυπρόθεσμα η εξέλιξη στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών χρεών αποτελεί πηγή ανησυχίας, αναφέρουν οι αναλυτές της Saxo Βank. Ολα τα συνηθισμένα σήματα κινδύνου βρίσκονται στο «κόκκινο»: το ελβετικό φράγκο (CΗF) ενισχύεται, ο χρυσός φθάνει σε νέα ύψη και τα spreads μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών ΡΙΙGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) διευρύνονται. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η τάση αυτή, οι μετοχές θα ξεπουληθούν και η διαδικασία θα ξυπνήσει μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008. Η τάση θα επαναλαμβάνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας. Συνεπώς, όσον αφορά τις τοποθετήσεις σε μετοχές, οι καιροί απαιτούν προσοχή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Saxo Βank.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της Saxo Βank διαμορφώνονται ως εξής:

Βραχυπρόθεσμη Επισκόπηση: ΠΤΩΤΙΚΗ (Βearish). Στους επόμενους 1-3 μήνες αναμένεται οι μετοχές να κινηθούν πτωτικά. Ασφαλώς αναμένονται ισχυρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Αυτό πιθανότατα να δώσει ώθηση στις μετοχές, οι οποίες όμως θα επηρεαστούν από τη συνεχιζόμενη ανησυχία στις αγορές κρατικού χρέους σχετικά με την ικανότητα των χωρών ΡΙΙGS να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον οι περικοπές των κρατικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι θα τροφοδοτήσουν ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη- όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα. Η ανάπτυξη των κερδών δεν μπορεί δομικά να είναι σημαντικά υψηλότερη από την ανάπτυξη του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ βάσει των προσδοκιών της Saxo Βank για την πορεία του ΑΕΠ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι προσδοκίες κερδών θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μακροπρόθεσμη Επισκόπηση: ΠΤΩΤΙΚΗ (Βearish). Αναμένεται ότι οι μετοχές θα υπαναχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα στους επόμενους 3-12 μήνες, καθώς παραμένει η αρχική άποψη ότι δεν έχουμε μπει σε πολυετή ανοδικό κύκλο (bull market) για τις μετοχές ανεπτυγμένων αγορών. Θα εξακολουθήσουν να τις ανακόπτουν διαρθρωτικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων περίπου 15 μηνών, αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα αντισταθμίζονταν με το παραπάνω από την εφαρμογή ακραίων πολιτικών, οι οποίες έκαναν το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα να μοιάζει με την έναρξη ενός φυσιολογικού κύκλου. Οι κινητήριες δυνάμεις πιθανότατα να ποικίλλουν, ανάλογα με τις μεταβολές των ζητημάτων που κυριαρχούν κάθε φορά στις αγορές. Στα ζητήματα αυτά συγκαταλέγεται η απογοήτευση σχετικά με την κινεζική ανάπτυξη, ένα δεύτερο κύμα χρεοκοπιών από την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ που θα χτυπήσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η συνεχής εστίαση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών- ειδικά στην Ευρώπη-, η συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των προβληματικών ευρωπαϊκών κρατών να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας, καθώς και η ανικανότητα του πακέτου βοήθειας της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk