Καταργείται η τμηματική καταβολή ΦΠΑ

Με ΦΠΑ 11% θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουλίου οι υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρουργούς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες, με τη χρήση λέιζερ ή με άλλες τεχνικές της ιατρικής επιστήμης οι οποίες δεν αποσκοπούν στη θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την υπαγωγή στον καθεστώς ΦΠΑ επαγγελμάτων που ως σήμερα εξαιρούνται.

Καταργείται  η τμηματική  καταβολή ΦΠΑ | tovima.gr

Με ΦΠΑ 11% θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουλίου οι υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρουργούς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες, με τη χρήση λέιζερ ή με άλλες τεχνικές της ιατρικής επιστήμης οι οποίες δεν αποσκοπούν στη θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την υπαγωγή στον καθεστώς ΦΠΑ επαγγελμάτων που ως σήμερα εξαιρούνται. Από την άλλη, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων.

Η απαλλαγή αυτή καλύπτει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου, οι οποίες πραγματοποιούνται από γιατρούς ή οδοντιάτρους στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Ετσι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονταιαπό γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οδοντιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οδοντιατρεία, από ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Το ίδιο ισχύει για υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης που παρέχονται από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπευτές, ενώ η απαλλαγή καλύπτει από 1.7.2010 και τις υπηρεσίες που παρέχονται από λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Επίσης με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται από 1ης Ιουλίου 2010 οι αμοιβές που αφορούν υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές. Ειδικότερα υπάγεται στον φόρο το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προείσπραξη στους δικηγορικούς συλλόγους σε όσες περιπτώσεις αυτό προβλέπεται, όπως επίσης και κάθε άλλο ποσό που εισπράττεται συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα και αυτοτελώς από αυτό ως αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σημειωτέον ότι τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από τους δικηγόρους θα πρέπει να αναγράφουν τη συνολική αμοιβή που εισπράττεται από τον πελάτη, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, από 1ης Ιουλίου 2010 υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστή 11% όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης, στο πλαίσιο της άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματός τους.

Με τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου καταργείται από 1ης Ιουλίου 2010 η δυνατότητα τμηματικής καταβολής ΦΠΑ, που υιοθετήθηκε με την από 16.9.2009 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατά συνέπεια, οι υποκείμενοι στον φόρο μπορούν να επωφεληθούν της τμηματικής καταβολής μόνο για πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως 30.6.2010, και με την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk