Ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Επιστολή Παπανδρέου στη G20 υπέρ της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως λύση για να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες, προέκρινε η Σοσιαλιστή Διεθνής, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Γ.Παπανδρέου στις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο της G20. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τονίζει ότι τα μέτρα που προτείνονται μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και είναι δίκαια.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών του G20 επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

Ο κ.Παπανδρέου στην επιστολή, αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G20».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».

«Αναμένουμε από το G20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό» καταλήγει στην επιστολή του ο Γ.Παπαδρέου.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος του Καναδά δήλωσε το Σάββατο ότι η G8, που συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Χάντσβιλ του Καναδά, δεν έχουν συμφωνήσει στην επιβολή ενός φόρου στις τράπεζες, ενώ κάθε χώρα είναι ελεύθερη να τον επιβάλλει ή όχι. «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για έναν παγκόσμιο φόρο στις τράπεζες» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λεν Έντουαρντς, βασικός εκπρόσωπος του Καναδά στη G8.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk