Δίνουν μαλλί, βγαίνουν… κερδισμένοι

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Ποιος θα περίμενε ότι ακόμη και τα απορρίμματα των κομμωτηρίων, δηλαδή οι τρίχες, θα αποτελούσαν κάποτε εμπορεύσιμο αγαθό και για ορισμένους μάλιστα πολύ προσοδοφόρο. Βεβαίως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο πλούτος είναι άνισα κατανεμημένος. Διότι ισχύει ο αμείλικτος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Οπως αναφέρει το ΒΒC, η κόμη μπορεί να κάνει κάποιον πλούσιο εύκολα και «άκοπα». Αλλά όχι όλους. «Το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως έχει σκούρο καστανό μαλλί» δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ Ντες Τόμπιν.

Δίνουν μαλλί, βγαίνουν… κερδισμένοι | tovima.gr

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Ποιος θα περίμενε ότι ακόμη και τα απορρίμματα των κομμωτηρίων, δηλαδή οι τρίχες, θα αποτελούσαν κάποτε εμπορεύσιμο αγαθό και για ορισμένους μάλιστα πολύ προσοδοφόρο. Βεβαίως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο πλούτος είναι άνισα κατανεμημένος. Διότι ισχύει ο αμείλικτος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Οπως αναφέρει το ΒΒC, η κόμη μπορεί να κάνει κάποιον πλούσιο εύκολα και «άκοπα». Αλλά όχι όλους. «Το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως έχει σκούρο καστανό μαλλί» δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ Ντες Τόμπιν. Αυτό σημαίνει ότι στο «χρηματιστήριο μαλλιού» το- σπάνιο- ξανθό τρίχωμα της ανθρώπινης κεφαλής ισοδυναμεί με… χρυσάφι.

Αλλά και πάλι όχι όλες οι ξανθές τρίχες.

Οι φυλετικές διακρίσεις έχουν (ήδη) εμφιλοχωρήσει και στο εμπόριο τρίχας. Ετσι τα 100 γραμμάρια ίσιου ξανθού μαλλιού των Ευρωπαίων μπορούν να εξασφαλίσουν στον κάτοχό τους τουλάχιστον 1.200 ευρώ, όπως βεβαιώνουν οι «ειδήμονες» του χώρου. Ευνοημένοι είναι και οι Κινέζοι οι οποίοι, παρ΄ ότι πολυπληθείς, διαθέτουν εξαιρετικά λεπτή και ίσια τρίχα η οποία (φαίνεται να) είναι πολυτιμότερη από άλλους τύπους μαλλιών.

Το ερώτημα που ευλόγως ανακύπτει είναι ποιος ενδιαφέρεται για μια χούφτα μαλλιά. Και ποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει τόσα πολλά για να τα αποκτήσει.

Πίσω από τα κομμένα μαλλιά υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία. Για την ακρίβεια, όχι μία αλλά τρεις. Η σκέψη φέρνει ίσως αηδία σε ορισμένους, ωστόσο το ανθρώπινο μαλλί αποτελεί εξαιρετική τροφή.

Ευτυχώς όχι σε ανεπεξέργαστη μορφή!

Η L-κυστεΐνη είναι μια πολύ θρεπτική ουσία η οποία αποτελεί δομικό συστατικό των μαλλιών. Κανείς δεν θα ήθελε να σκέφτεται ότι το γλυκό του ή πίτσα του περιέχουν… ολίγη από τρίχες, κι όμως αυτό ήδη συμβαίνει. Το ίδιο αμινοξύ μπορεί να εξαχθεί και από άλλες πηγές, όπως το φτέρωμα των πτηνών, αλλά δεν είναι λίγοι οι Κινέζοι οι οποίοι προσφέρουν- έστω και ακούσια- τα μαλλιά τους ως συμπληρωματικό στη βιομηχανία τροφίμων.

Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα η οποία δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού δεν είχε μόνο ολέθριες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής. «Θύμισε» στη χημική βιομηχανία ότι οι τρίχες είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σφουγγάρι για το πετρέλαιο. «Τα μαλλιά αποτελούν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό υλικό για την απορρόφηση κάθε είδους ελαίου, περιλαμβανομένου του πετρελαίου» επεσήμανε στο ΒΒC η Λάιζα Γκοτιέ η οποία εργάζεται στην οργάνωση «Ηair for oil spills». Η ίδια οργάνωση συγκεντρώνει με επιμέλεια τις κομμένες τρίχες από ανθρώπων αλλά και αμνοεριφίων οι οποίες συσκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα. Η ιδέα ανήκει στον αμερικανό σχεδιαστή μόδας Φιλ Μακ Κόρι ο οποίος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την ανθρώπινη κόμη ως «σφουγγάρι», βλέποντας την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα τής Εxxon Valdez το 1989.

Το ανθρώπινο μαλλί συνιστά πραγματικά ένα πολύτιμο θησαυρό καθώς εκτός των άλλων εξελίσσεται σε ανταγωνιστικό προϊόν του βαμβακιού. «Σε δέκα χρόνια όλος ο κόσμος θα φοράει ρούχα φτιαγμένα από ανθρώπινες τρίχες» προβλέπει ο διάσημος γάλλος κομμωτής και σχεδιαστής μόδας Σαρλί λε Μιντού. Ηδη ορισμένα από τις πρωτοποριακά ρούχα του φοριούνται από την εκκεντρική τραγουδίστρια Lady Gaga. O διάσημος στυλίστας κοστολογεί ορισμένες από τις ευφάνταστες δημιουργίες του (ρούχα και καπέλα με βασικό συνθετικό την ανθρώπινη τρίχα) στα 20.000 ευρώ.

Και, ως γνωστόν, όταν οι μόδιστροι σχεδιάζουν, αργά ή γρήγορα ο κόσμος ακολουθεί.

Εκτός βέβαια και αν το εμπόριο ανθρώπινου μαλλιού αποδειχθεί απλώς μια φούσκα. Μέχρι στιγμής πάντως ανθεί, κάνοντας πλούσιους τους επενδυτές της τρίχας. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη χρονιά ο τζίρος από το εμπόριο ανθρώπινης τρίχας στη Βρετανία ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να εισάγεται από την Κίνα, την Ινδία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι άνδρες που θεωρούσαν το κούρεμα μια βαρετή και δίχως νόημα διαδικασία ίσως αναθεωρήσουν πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk