«Κλικ» στο οτοστόπ για όλη την Ευρώπη

Μόδα έχουν γίνει ιστοσελίδες που κανονίζουν δρομολόγια και συνεπιβάτες και διευκολύνουν τη ζωή όσων κάνουν οτοστόπ. Διευθύνσεις όπως οι www. roadsharing. com και www. autostop.travel εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερα έξοδα, είτε πρόκειται για ταξίδι λίγων χιλιομέτρων είτε για τον γύρο της Ευρώπης. Εν καιρώ κρίσης το οτοστόπ, μόδα της δεκαετίας του 1970, επιστρέφει δυναμικά στην Ευρώπη μέσω Διαδικτύου. Ξεχάστε την ορθοστασία σε κάποιο ξεχασμένο επαρχιακό δρόμο, την αβεβαιότητα για το πότε θα φθάσετε στον προορισμό σας και τον κλασικό υψωμένο αντίχειρα.

ΡΩΜΗ Μόδα έχουν γίνει ιστοσελίδες που κανονίζουν δρομολόγια και συνεπιβάτες και διευκολύνουν τη ζωή όσων κάνουν οτοστόπ. Διευθύνσεις όπως οι www. roadsharing. com και www. autostop.travel εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερα έξοδα, είτε πρόκειται για ταξίδι λίγων χιλιομέτρων είτε για τον γύρο της Ευρώπης.

Εν καιρώ κρίσης το οτοστόπ, μόδα της δεκαετίας του 1970, επιστρέφει δυναμικά στην Ευρώπη μέσω Διαδικτύου. Ξεχάστε την ορθοστασία σε κάποιο ξεχασμένο επαρχιακό δρόμο, την αβεβαιότητα για το πότε θα φθάσετε στον προορισμό σας και τον κλασικό υψωμένο αντίχειρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν υπολογιστή και πρόσβαση στο Διαδίκτυο καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα ιστοσελίδων μέσω των οποίων μπορείτε να αναζητήσετε οδηγό ή συνεπιβάτη στο ταξίδι σας.

Οχι μόνο χίπις, αλλά φοιτητές, ζευγάρια και εργαζόμενοι που διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες που τους βοηθούν να μοιραστούν μια διαδρομή λίγων χιλιομέτρων ή και ένα πολυήμερο ταξίδι από τη μία άκρη της Ευρώπης ως την άλλη. Οσον αφορά την Ιταλία, τα συνηθέστερα δρομολόγια του εξωτερικού ξεκινούν από τη Ρώμη ή το Μιλάνο και καταλήγουν στο Παρίσι, στο Μονακό, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στο Αμστερνταμ και στην Πράγα.

Τα κίνητρα είναι πολλά. Εκτός από την άνεση και την αυτονομία που παρέχει ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, το μοντέρνο οτοστόπ ενδείκνυται για όποιον επιθυμεί να μοιραστεί τα έξοδα της βενζίνης και ενδεχομένως των διοδίων. Ενα ταξίδι από τη Ρώμη στο Μιλάνο κοστίζει 40 ευρώ, με ΙΧ και 60 ευρώ με το τρένο. Το κόστος για το οτοστόπ μέσω Διαδικτύου κυμαίνεται από 5 ως 8 ευρώ ανά 100 χλμ.

Το οτοστόπ είναι και πιο οικολογική λύση μετακίνησης καθώς ένα αυτοκίνητο ρυπαίνει το περιβάλλον λιγότερο από δύο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δέχονται ευχαρίστως συνεπιβάτη απλώς και μόνο για να αποφεύγουν να οδηγούν μόνοι επί ώρες ή και ημέρες αλλά και για να μοιράζονται μαζί του την περιπέτεια του ταξιδιού.

Το φαινόμενο είχε εφαρμογή στην Ιταλία το 1997 και έκτοτε έχει γίνει μόδα. Οι σχετικές ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα μέλη τους τον τελευταίο χρόνο και αριθμούν περισσότερους από 35.000 χρήστες. Επειτα από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, όταν παρέλυσαν οι εναέριες συγκοινωνίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών επί ημέρες, οι χρήστες των ιστοσελίδων για οτοστόπ σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 800%.

Αν και το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς δικλίδες ασφαλείας για όσους επιδίδονται σε αυτού του είδους το οτοστόπ. Κάποιες ιστοσελίδες ζητούν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του αυτοκινήτου, σε κάθε περίπτωση όμως συνιστούν να επικοινωνείτε απευθείας με το άτομο που σας ενδιαφέρει και να επιβεβαιώνετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

ΦΘΗΝΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ
* Ωτοστόπ στο Ιnternet κάνουν όσοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους, αλλά και όσοι ψάχνουν εναλλακτικό τρόπο για ταξίδια αναψυχής.

* Οι ιστοσελίδες δεν χρεώνουν τίποτα, αλλά οι διαδρομές κοστίζουν κατά μέσον όρο 5-8 ευρώ ανά 100 χλμ.

* Το πιο παράξενο δρομολόγιο που έχει καταγραφεί; Μια διαδρομή από το Βερολίνο στο…Κατμαντού!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk