ΤσεχίαΔεκτή έγινε η παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Ανοιξε ο δρόμος για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 28ης και 29ης Μαΐου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Γιαν Φίσερ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο κ. Βάτσλαβ Κλάους το πρωί της Παρασκευής, ο οποίος την έκανε δεκτή ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές στις 28 και 29 Μαΐου.

Η παραίτηση, διά νόμου, ακολουθεί την πρώτη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής, μετά τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό θα επιτρέψει στον Κλάους να διορίσει νέο πρωθυπουργό που σχεδόν σίγουρα θα είναι ο κεντροδεξιός κ. Πετρ Νέκας, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Νέκας ηγείται των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο άλλα κεντροδεξιά κόμματα – το TOP09 και το Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων- μετά την εξασφάλιση και των τριών κομμάτων μαζί, των 118 εδρών από τις 200, στις γενικές εκλογές, στις 28-29 Μαΐου.

Ο πρόεδρος ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση. Ο κ. Φίσερ ήταν επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Μάιο του 2009 μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης ύστερα από πρόταση μομφής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk