Σύνοδος G8 Στο επίκεντρο η μείωση των μεγάλων δημοσίων ελλειμμάτων

Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) άρχισαν σήμερα την ετήσια διάσκεψη κορυφής που κυριαρχείται από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) άρχισαν σήμερα την ετήσια διάσκεψη κορυφής που κυριαρχείται από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Χαντσβιλ του Καναδά ότι «εφθασε ο καιρός για τη μείωση των ελλειμμάτων».

«Η Ευρώπη έχει βιώσει την εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κάποιος υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ σε έναν υπαινιγμό για τις πρόσφατες δυσκολίες πολλών χωρών της ΕΕ, ανάμεσα τους η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Το θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων, που η Ευρώπη θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει το 2011, έχει δημιουργήσει μια ορισμένη ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ που φοβούνται ότι μέτρα λιτότητας πολύ σθεναρά και πολύ γρήγορα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

Το ζήτημα αυτό είναι κεντρικής σημασίας στις συζητήσεις που θα έχουν οι σημαντικότεροι ηγέτες του πλανήτη, που συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στον Καναδά για τη σύνοδο κορυφής των οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών και της G20, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της G8 και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Στο Τορόντο του Καναδά έφτασε σήμερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των «Οκτώ» πλουσιότερων κρατών του κόσμου στο θέρετρο Χάντσβιλ, 200 χλμ.από το Τορόντο.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον κατά την αναχώρησή του, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι «αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, το να διατηρήσουν οι ηγέτες τη συνεργασία που εγκαινίασαν, πέρυσι, στο οικονομικό πεδίο, και η οποία συνετέλεσε ώστε να μην πέσει η διεθνής οικονομία σε βαθιά ύφεση».

«Θαρρώ ότι μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πρόοδο συντονίζοντας τις (οικονομικές) πολιτικές μας, σε μία προσπάθεια επίτευξης ανάπτυξης, συνέχισης της μεταρρύθμισης του πιστωτικού συστήματος, αλλά και ταυτόχρονης ενίσχυσης της διεθνούς οικονομίας», αποφάνθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Οι οικονομικοί αναλυτές θύμισαν, από την πλευρά τους, στη σκιά της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τη διαφωνία του προέδρου Ομπάμα με ευρωπαίους ομολόγους του, στο θέμα της περιστολής των πολύ μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων. Η Ουάσινγκτον θέλει αυτήν την προσπάθεια χαλαρή, ενώ η Γερμανία τη θεωρεί πολύ επιτακτική, με την ελπίδα αμφοτέρων, πάντως, να «ξαναπάρει μπροστά, αποφασιστικά»η διεθνή οικονομία.

Η Ουάσινγκτον, που το χρέος της αγγίζει περίπου το 75%-80% του ΑΕΠ της, κρίνει ότι μία μεγάλη περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος σημαίνει ταυτοχρόνως και «υποθήκευση» για την οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk